Marad a lakáskasszák támogatása

Vágólapra másolva!
Jövőre megmarad a lakástakarék-kasszák 30 százalékos állami támogatása - tudta meg a Magyar Hírlap. A kormány az állami támogatás mértékét 15 százalékra csökkentette volna, ám a törvényjavaslatot nem támogatták sem a képviselők, sem a pénzügyi szakma képviselői.
Vágólapra másolva!

Idén már nem tárgyalja a lakástakarék-törvény módosítását a T. Ház, ugyanis a beterjesztést követően megindult egyeztetések elhúzódnak. Így változatlanul 30 százalék - maximum évi 36 ezer forint - marad az állami támogatás mértéke.

A kormány az Országgyűlésnek beterjesztett törvényjavaslatában a támogatást 15 százalékra csökkentette volna, ám a törvénytervezet tárgyalását a gazdasági bizottság két héttel ezelőtt elutasította, mondván, a kormányjavaslat szétverné a lakástakarékok rendszerét.

Kompromisszumos javaslatként korábban a 20 százalékos mérték is felvetődött, ám végül a Bankszövetség tiltakozására a Fidesz a törvényjavaslat vitájának felfüggesztését kérte. A Bankszövetség a lakás-takarékpénztárak egyesülésével közös levélben kérte a kormányt a módosítás átgondolására. A javaslat a szövetség és az egyesület szerint amellett, hogy rontaná a lakás-takarékpénztárak jövedelmezőségét, a megtakarítók bizalmát is megrendítheti. A kormány javaslata a megtakarítási időt a korábbi négy évről három évre mérsékelné, ami a felhalmozható tőkét csökkentené. Amennyiben a pénztárak a megcsappanó bizalom miatt kevesebb szerződést kötnek a korábban kalkuláltnál, a tőke hiánya megakadályozza a hitelek folyósítást, így az egész lakástakarék-rendszer léte kérdőjeleződne meg - érveltek a bankárok.

Idén már nem tűzik napirendre a kormány javaslatát - nyilatkozta Mádi László, a Fidesz képviselője. Az év hátralevő napjaiban már elméleti lehetőség sincs tárgyalásra, így januártól továbbra is 30 százalékos állami támogatással számolhatnak a lakástakarékok tagjai.

A kormánypártok között most arról folynak egyeztetések, hogy mikor és milyen tartalommal kerüljön újra napirendre a törvénytervezet - közölte kérdésünkre a képviselő.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)