<P>Pert vesztett a főváros az ÁPV Rt.-vel szemben </P>

Vágólapra másolva!
Jogerősen pert vesztett a Fővárosi Önkormányzat az ÁPV Rt.-vel szemben, így nem jut hozzá ahhoz a 281 millió forinthoz, amelyet a Pannonplast Rt. gazdasági átalakulása után remélt az osztalékból.
Vágólapra másolva!

Az ügyben első fokon eljáró bíróság 92 millió forintos osztalékot ítélt meg a fővárosnak, a másodfokú bíróság viszont elutasította a főváros keresetét. A Fővárosi önkormányzat ez ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnál. Az eljárás lezárásaként a Legfelsőbb Bíróság a másodfoknak adva igazat megállapította, hogy nem jár a fővárosnak az osztalék, mivel már megkapta a tőkét és annak kamatait.

A Legfelsőbb Bíróság indokolásában egy precedens-jellegű jogi álláspontot is megfogalmazott. Eszerint úgy foglalt állást, hogy a belterületi földek után az 1991 előtti időszakban történt eladásoknál nem jár a fővárosnak pénz. Az ugyanis a kerületeket illeti meg.

A másodfokú bíróság előtt számos hasonló jellegű ügy várakozik, amelyeket már a Legfelsőbb Bíróság mostani álláspontjának megfelelően bírálnak majd el.

(MTI)