Vágólapra másolva!
Tizenötmilliárd forintos bevételre számít a költségvetés a reprezentációs kiadások megadóztatásából. A jövő évi adóváltozások "legkellemetlenebbike" a nagy cégeket érinti, akik eddig sem tudták kihasználni a költségként leírható kiadásaikat.
Vágólapra másolva!

A vállalatok zöme elfogadja a 2001-es évben bevezetendő változtatásokat, de több pontosítást javasol. Ezek ugyanis szükségesek ahhoz, hogy pontosan értelmezhető és betartható legyen a módosított személyi jövedelemadó (szja) és a társasági nyereségadó (tánya) törvénye.

Az elmúlt két év viszonylagos "nyugodtsága" után rekordszámú törvénymódosítás lesz a jövő évi szja és tánya szövegében - az áfatörvény azonban nem változik. A vállalkozások körében a legnagyobb felhördülést a reprezentációs kiadások megadóztatása keltette. Ezután minden ilyen kiadást 44 százalékos személyi jövedelemadó terhel, amire 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást és 3 százalékos munkaadói járulékot is kell fizetni. A PricewaterhouseCoopers (PwC) adótanácsadó cég által szervezett konferenciák tapasztalatai szerint ez lesz a legnehezebben betartható és ellenőrizhető módosítás.

A legtöbb külföldi befektetőt a forrásadó bővítése érinti, a legnagyobb számviteli változás pedig az értékcsökkenéssel és a céltartalékképzéssel kapcsolatos. Megváltozott a kapcsolt vállalkozások meghatározása is, de továbbra sem egyértelmű az, hogy mi tekinthető az ezt meghatározó többségi tulajdonnak. Mindezek pontosítására a törvények gyakorlati alkalmazása miatt lesz szükség.

Idén alapvető változás, hogy a módosítások oka a költségvetés bevételi igénye helyett - vagy inkább amellett - az uniós szabályokhoz való igazodás. Ennek jegyében jövőre még jelentős változtatások várhatók a gazdasági társaságokról szóló - és a devizatörvényben is.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

PricewaterhouseCoopers