<P>Járai Zsigmond elutasítja a kisgazdapárt MNB-alelnöki jelöltjét</P>

Vágólapra másolva!
Az FKGP vezetősége Csúcs Lászlót szeretné jelölni a Magyar Nemzeti Bank egyik alelnökének - értesült kisgazdaforrásokból a Magyar Hírlap. A koalíciós megállapodás alapján a jegybank egyik megüresedett alelnöki posztja a kisgazdákat illeti meg, ám információink szerint Járai Zsigmond, az elnöki poszt várományosa ellenzi Csúcs jelölését. A Magyar Hírlap úgy tudja, Surányi György viszont szívesen látná az adószakembert az MNB vezetésében.
Vágólapra másolva!

Közeleg február 28-a, amikor lejár a jelenlegi jegybankelnök, Surányi György hatéves megbízatása. Leendő utódja, Járai Zsigmond már megnevezett három szakembert, akit szívesen látna alelnökként: Szapáry Györgyöt, egy korábbi alelnököt - akit Surányi is javasolt -, továbbá Auth Henriket, a Postabank vezérigazgatóját, esetleg Adamecz Péter helyettes pénzügyminisztériumi államtitkárt.

A jegybanktörvény legfeljebb öt alelnök kinevezéséről rendelkezik, jelenleg azonban csak Riecke Werner tölti be ezt a tisztséget. Két alelnök mandátuma ugyanis tavaly lejárt, tisztségük megújítását pedig megakadályozta a kormányfő, aki az MNB bécsi leánya, a CW bank vizsgálatára hivatkozva nem hajlandó fölterjeszteni Surányi javaslatait a köztársasági elnöknek.

A Magyar Hírlap információi szerint az FKGP vezetősége - élve koalíciós jelölési jogával - Csúcs Lászlót szeretné delegálni alelnöknek. A képviselő a lapnak erről annyit mondott: már hallott erről, és várja az ügyben az érdemi fejleményeket.

A Magyar Hírlap úgy tudja: Csúcs személye ellen Surányi Györgynek semmiféle kifogása nem lenne, s mandátuma lejárta előtt ki is nevezhetné és ki is nevezné őt - ha ezt Orbán Viktor kormányfő is támogatná. Ugyanakkor a lap értesülései szerint Járai Zsigmond pénzügyminiszter csütörtökön szűk körben kijelentette: nem kíván együtt dolgozni a jegybank vezetőségében a kisgazdapárti adószakemberrel. Járai állítólag szakmai és személyes ellentétben áll a tagadhatatlanul markáns stílusú Csúcs Lászlóval. Ezért akarja megakadályozni a jelölést, bár erre Torgyán József pártelnök is rábólintott.

A Magyar Hírlap megkereste Járai Zsigmondot is, ám lapzártáig nem tudtunk beszélni vele.

Egyre foghíjasabb a jegybanktanács is. Mivel e legfőbb monetáris politikai döntéshozó testületben az alelnökök számát eggyel meghaladó külső, meghívott tag foglalhat helyet, a tagok száma elméletileg a 12-t is elérhetné. Ehhez képest február 20-án négytagúra apad a grémium. Surányi úgy nyilatkozott szerdán a költségvetési bizottságban: ez ügyben már megtette, ami jegybankelnökként rá hárul. Kelemen László, a jegybank felügyelőbizottságának elnöke - aki kisgazdapárti delegált - ugyanott azt mondta: veszélybe került az MNB működőképessége a létszámfogyatkozás miatt.

Eörsi János, Vig György

(Magyar Hírlap)