November 85,5 milliárd forint volt az államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
Az államháztartás novemberben 85,5 milliárd forintos hiánnyal zárt a központi költségvetés 20,1 milliárd forintos, és a társadalombiztosítási alapok 65,6 milliárd forintos hiánya és az elkülönített állami pénzalapok 0,2 milliárd forintos többlete mellett. A Pénzügyminisztérium szerint az államháztartás év végi hiánya várthatóan a GDP 3,2 százaléka körül alakul.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium pénteki tájékoztatója szerint az államháztartás elsődleges hiánya a helyi önkormányzatok nélkül november végén 267,8 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 61,5 százaléka. Az államháztartás októberben 61,7 milliárd forint többlettel zárt.

Bathó Ferenc, a minisztérium főcsoportfőnöke a részleteket ismertetve elmondta: az államháztartás bevételei november végéig elérték a módosított előirányzat 92,1 százalékát; ez az arány tavaly 85,2 százalékos volt. Az államháztartás jóváhagyott kiadásaiból 89,9 százalékot költöttek el, ami 3,4 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban volt.

A főcsoportfőnök a központi költségvetés novemberi bevételei közül a személyi jövedelemadó és az általános forgalmi adó magas összegét emelte ki. Utóbbi meghaladta a 105 milliárd forintot és a 204,8 milliárd forintos bruttó áfabevételből 48,6 százaléknyit utaltak vissza.

Bathó Ferenc kijelentette: a központi költségvetés kiadásai november végére elmaradtak az időarányos előirányzattól: mindössze azok 87,2 százalékát tették ki. Az államadósság utáni kamatfizetés az elmúlt havi összeget 12,5 milliárd forinttal haladta meg.

Az elkülönített állami pénzalapok november végi többlete 8,2 milliárd forint volt, ami 200 millió forinttal haladta meg az októberit.

A társadalombiztosítási alapok novemberi bevételei 33 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit, és 158,3 milliárd forintra rúgtak. Az éves 172,8 milliárd forintos támogatási előirányzatból november végéig a két alapnak 122,9 milliárd forintot utaltak át. Az alapok kiadásai novemberben az előző évhez képest több mint 77 milliárd forinttal emelkedtek, amiből mintegy 60 milliárd forintot tett ki a nyugdíjfolyósításra fordított összeg növekedése. Gyógyszertámogatásra november végéig 136,3 milliárd forintot utaltak át, ami az új előirányzat 89,7 százaléka.

A minisztérium várakozásaival kapcsolatban Bathó Ferenc azt mondta: decemberben kedvező államháztartási számadatokat várnak az euró erősödése és az olajár csökkenése miatt. Hozzátette: év végéig várhatóan az áfa- és a személyi jövedelemadó-bevételek meghaladják a tervezettet, és több mint valószínű, hogy a lakástámogatásokhoz biztosított keretösszeg jelentős részét nem használják fel idén.

Bathó Ferenc főcsoportfőnök elmondta, hogy az államháztartás év végi hiánya a várthatóan az előirányzatnál kedvezőbben, a GDP 3,2 százaléka körül alakul. A Pénzügyminisztérium szerint a GDP idén 13 015 milliárd forint körül lesz. A főcsoportfőnök hangsúlyozta, hogy a költségvetés év végi egyenlege is kedvezőbb lesz az előirányzatnál, ám a társadalombiztosítási alapok hiánya valószínűleg jelentősen meghaladja a várt hiány mértékét.