A nyelvtanulás drága, de pótolhatatlan

Vágólapra másolva!
Évente több száz magyar diák dönt úgy, külföldön tanul idegen nyelvet. A tanulók többsége a nyári vakáció idején látogatja a nyelvi kurzusokat, de egyre többen töltik a teljes iskolaévet külföldön. A tanulók köre az elmúlt években tovább bővült. Az uniós csatlakozás közeledtével ugyanis egyre több cég fizeti be alkalmazottait szakmai nyelvet oktató kurzusokra.
Vágólapra másolva!

Ma már szinte nincs olyan területe az életnek, ahol ne lenne szükség idegen nyelvek ismeretére. A nyelvtanulás iránt mutatkozó növekvő igényeket egyre több nyelviskola igyekszik kielégíteni, köztük több száz olyan cég is van, amely külföldi nyelvkurzusokat szervez. Egy részük oktatásszervezőként, mások utazási irodaként nyújtják szolgáltatásaikat. Az oktatásszervező vállalkozások véleménye szerint továbbra is az angol a legnépszerűbb idegen nyelv, nyomában a német jár, minden más csak jócskán lemaradva ezek után következik. A nyelvet tanulók elsősorban Angliába, Skóciába és Írországba mennek tanulni, a távolság miatt hátrébb szorult az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália. Pedig a "kenguruk földjére" csak eljutni költséges, az oktatás és a megélhetés annyival olcsóbb, hogy hosszú távon megéri ezt választani.

A külföldi nyelvtanfolyamok egyik szervezőjétől, a Big Ben Language Studiestól a Népszava megtudta, hogy 4 kontinens 20 országába kínálnak tanfolyamokat. A kiutazás alsó korhatára 8 év, a legtöbben 12 és 25 éves koruk között utaznak, de akad 60-70 éves hallgató is. Előfordul, hogy szülő és gyerek együtt utazik olyan iskolába, ahol felnőtt- és gyerekcsoportok egyaránt működnek. A szállás családoknál és kollégiumban is megoldható. Az utóbbi drágább, de népszerűbb, hiszen 24 órás felügyeletet biztosít, ráadásul a lakás és iskola közötti közlekedés is megspórolható vele. A külföldi képzésekről általánosságban elmondható, hogy a tanulni vágyóknak minimum 2 hétre kell kiutazniuk, felső időkorlát nincs. Lehet iskolába járni, családoknál nyaralni, a komplett iskolaévet külföldön tölteni, a teljes középfokú és felsőoktatási képzés idejére kint maradni vagy au-pairként (baby-sitter) hoszszú távon letelepedni egy országban. A nyelvtanfolyamok végén lehetőség van a nemzetközileg elismert nyelvvizsgák megszerzésére. Az általános és szakmai nyelvi kurzusok mellett akadémiai oktatáson is részt vehet az érdeklődő. Az iskolák a tanulni vágyókat elhelyezik az adott ország felsőoktatási intézményeiben.

Európa 29 városában már évek óta működött, de hazánkban mindössze egy hónapja nyílt meg a Nemzeti Pályainformációs Központ. A szegedi központú szervezet az egész ország területéről várja az érdeklődőket. Összesen 12 nyelven szerzik be és szolgáltatják az információkat, amelyek segítségével könnyedén feltérképezhető, hogy az öreg kontinensen belül hol, mit, milyen formában, illetve mely képzési struktúrában érdemes tanulni. A tapasztalatok szerint a magyar érdeklődők többsége olyan egyetemista és középiskolás, aki nyelvtanulás céljából egy tanévre szeretne kimaradni az itthoni oktatásból. Nekik kiutazáskor nyelvi tesztet kell kitölteniük és csak akkor kezdhetik meg tanulmányaikat a választott tanintézetben, ha legalább közepes eredményt érnek el a vizsgán. A felsőfokú oktatást igénylők már nehezebb helyzetben vannak, hiszen a magyar érettségit néhol elismerik, máshol viszont nem. Franciaországban például felvételi szakvizsgát kell tenni a választott iskolai képzésnek megfelelően.

A külföldi tanulás alapfeltétele az is, hogy a választott tanulmányi időnek megfelelő tandíjfedezetet előre felmutassa a diák. Németországban havi 1000 márkát, Franciaországban havi 5000 frankot. A tandíjak tekintetében Németország a legvonzóbb, ott az alapképzések ingyenesek. Franciaországban 300 ezer, Angliában 200 ezer forinttól kezdődik egy félév ára. Akinek nincs módja előteremteni ezt az összeget, de ragaszkodik az adott iskolához, részletes pályázati tervvel vagy motivációs levéllel szert tehet különböző ösztöndíjakra. A külföldi tanuláshoz a tanulói vízum kiváltása is szükséges, amely három hónapon túli kinttartózkodás esetén kötelező. Ehhez azonban az a kedvezmény társul, hogy a tanuló automatikusan kap évi 90 napra érvényes munkavállalási engedélyt az adott országba, hogy tudjon dolgozni és könnyebben finanszírozhassa tanulmányait.

Katona Andrea

(Népszava)