Külföldiek és spekulánsok vihetik a szövetkezeti vagyont

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a mezőgazdasági szövetkezetek kiürítése a parlamentben tegnap elfogadott és január elsejétől hatályos "üzletrésztörvény" miatt - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Már az elmúlt napokban egyre másra ajánlották fel eladásra vagyontárgyaikat a gazdaságok, mivel a bankok közölték velük, hogy nem finanszírozzák tovább tevékenységeiket és behajtják kintlévőségeiket. A bankszektor ugyanis a szövetkezeteket ellehetetlenülésétől tart, ha a gazdaságoknak - miként az "üzletrésztörvény" előírja - 2001-től ki kell fizetniük úgynevezett kívülálló tulajdonosaikat.

A Világgazdaság információi szerint máris megjelentek a szövetkezeti vagyon iránt érdeklődő tőkeerős spekulánsok és külföldiek. Vásárlási szándékot jelezték különböző befektetési alapok is. Mindannyian arra számítanak, hogy a 140 milliárdos szövetkezeti vagyon nagy részének piaci megjelenésekor olcsón juthatnak mezőgazdasági ingatlanokhoz és ingóságokhoz.

Több szövetkezet ugyanakkor még december 28-29-én is átalakuló közgyűlést tart, vagyis gazdasági társasággá (elsősorban rt.-vé) alakulással igyekszik kimenekülni az "üzletrésztörvény" hatálya alól - tudta meg a Világgazdaság.

(MTI)