Megkaphatják hátralékos bérüket a közalaklamazottak

Vágólapra másolva!
A teljes közalkalmazotti réteg bérkompenzációjáról döntött a kormány tegnapi ülésén. Mindez azt jelenti, hogy a tervezettnél 220 milliárd forinttal nagyobb költségvetési bevételből negyvenmilliárdot a közszféra idei bérfejlesztésére költenek. A kifizetésekre várhatóan februárban sor kerül.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök a döntést követően elmondta: a kormány egyoldalúan vállalta a bérkorrekciót, a szakszervezetek ugyanis másfél évvel ezelőtt nem voltak hajlandók írásos megállapodást kötni arról, hogy a béremelkedés mértéke a nemzeti össztermék növekedésének 50 százalékával haladja meg az inflációt.

Az érdekvédelmi szervezetek egyöntetűen üdvözölték a kormány határozatát. A százötvenezer tanárt képviselő Pedagógus Szakszervezet főtitkára szerint hétfői megmozdulásuknak is köszönhető, hogy a teljes közszféra számára kedvező döntés született. Borbáth Gábor elmondta: az oktatás területén már tegnap megkezdődtek a tárgyalások az elmaradt bérek kifizetésének technikai lebonyolításáról. Számításaik szerint a tanárok bérkiegészítéséhez 4,5-5 százalékos visszamenőleges korrekcióra lenne szükség, amelynek körülbelül ötmilliárd forint a forrásigénye.

Örömmel fogadta a kormány döntését a 22 ezer közalkalmazottat képviselő Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) is. Vadász János elnök leszögezte: a kulturális területen tevékenykedők bére a legalacsonyabb a közalkalmazottak körében: ebben az évben átlagosan nettó 45 ezer forintot kerestek a közművelődési dolgozók. A szakszervezet vezetője szerint a bérkiegészítéshez 700 millió forintra van szüksége az ágazatnak, s az elosztás módjáról azonnali tárgyalásokat kezdeményeznek a szakminisztériummal.

Kirády Attila

(NÉPSZAVA)