Sikeres évet zár az APEH 2000-ben

Vágólapra másolva!
Sikeres évnek értékelte a 2000-es esztendőt Vida Ildikó, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke, miután a járulékintegráció sikeresen megvalósult és az adóbevételek is meghaladják a tervezettet.
Vágólapra másolva!

Az APEH elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy az adóbevételek 18 százalékkal, míg az ellenőrzésből és behajtásból származó bevétel 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. Az elnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az erre az évre tervezett 8,4 milliárd forintos jutalomkeretből 6,8 milliárd forintot oszthatnak szét. Az APEH vezetése a Pénzügyminisztérium kérésére kötött kompromisszumot a társadalombiztosítási hiány figyelembevétele érdekében - mondta az elnök.

A szétosztható jutalom mértékéről az APEH elnöke elmondta, hogy 14 ezer dolgozót figyelembe véve ez bruttó 490 ezer forintot jelent átlagosan.

Újságírói kérdésre válaszolva Vida Ildikó közölte, hogy az APEH új informatikai elnökhelyettese Futó Iván lehet, ha megfelel a nemzetbiztonsági átvilágításnak. Ugyanakkor a bűnügyi igazgatóság továbbra is elnöki felügyelet alatt marad.

Az idei évet értékelve Vida Ildikó hangsúlyozta, hogy az egységes járulék- és adóbevallás kialakítása kétharmaddal csökkentette a bevallások számát, de még így is 18 millió érkezett a hivatalba november végéig.

Az elnök elmondta, hogy az idén már nagy országos ellenőrző akciókat is elindítottak, amelyeket a jövőben is folytatnak. Ráadásul a szervezet korszerűsítés következtében a jövőben nagyobb hangsúlyt tudnak fektetni a kis- és középvállalkozások ellenőrzésére is.

Az elnök beszámolójából kiderült, hogy a sikeres évhez szükség volt arra is, hogy az APEH megfelelő anyagi körülményekkel gazdálkodjon. Az elnök elmondta: szeretné elérni, hogy a szervezet tízéves lemaradását 2002 végéig ledolgozza. A megoldandó problémák között említette Vida Ildikó az elhelyezési gondokat és a korszerű ügyfélszolgálat kiépítésének folytatását. Az elnök szintén sikerként értékelte, hogy az adóhivatal már 95 százalékban megfelel az uniós előírásoknak.

(MTI)