A vízpart vezeti a népszerűségi listát az üdülőpiacon

Vágólapra másolva!
Az ingatlanpiaci áringadozások nem kímélték az üdülőövezeteket sem. A városok agglomerációs településeinek telítődésével egyre több olyan terület minősül lakóövezetté, amely korábban kizárólag üdülőkörzetként funkcionált. Ma már ezt a piacot is a kereslet határozza meg, s a vásárlók között egyre több bel- és külföldi befektető bukkan fel.
Vágólapra másolva!

Egyre divatosabb az a tendencia is, hogy egy-egy, üdülési céllal épült házat eredeti funkciójában megtartva mindennapos használatra alakítanak át a tulajdonosok. Így lettek divatos otthonok mostanában a faluszéli tanyák, illetve a fa- és vályogházak is. Elsősorban a külföldi érdeklődők keresik a hazájukban szokatlan építészeti stílust képviselő ingatlanokat. Extremitása miatt egyes rétegek számára különösen vonzó, hogy petróleummal világítanak, kútból húzzák a vizet.

A tehetős polgárok nagyvonalú ajánlatai egyik hétről a másikra felhajtják az addig kevésbé keresett települések ingatlanárait is. Az elmúlt évben a Balatonpart, a Velencei-tó és a Dunakanyar térsége dicsekedhetett a legnagyobb üdülőingatlan-áremelkedéssel. Itt átlagosan 70-90 százalékos növekedést regisztráltak az ingatlanforgalmazók. A vásárlók különös módon ragaszkodnak a vízparti településekhez, de ha már ott vannak, azt sem bánják, ha 5-10 vagy akár még több kilométerre áll a ház a víztől.

(NÉPSZAVA)