Lezárult a Glaxo és a SmithKline gyógyszergyárak fúziója

Vágólapra másolva!
A brit Glaxo és az ugyancsak brit SmithKline Beecham Plc gyógyszergyár szerdán lezárta a fúziós eljárást és ezzel a világ legnagyobb gyógyszeripari csoportja jött létre piaci részesedést tekintve. Az egyesült vállalat neve GlaxoSmithKline Plc (GSK), és a világ gyógyszerpiacának 7,3 százalékát mondhatja magáénak.
Vágólapra másolva!

Az egyesítés részvénycserével történt: a Glaxo Welcome részvényeit egy-egy arányban váltották át az új vállalat részvényeire, míg egy-egy SmithKline részvényért 0,4552 új részvény járt. Az egyesített vállalat piaci értéke 114 milliárd font (182 milliárd euró) körül van.

A fuzionált vállalat első embere Jean-Pierre Garnier - a SmithKline vezetője - lesz, aki azt mondta, hogy az új vállalat az öt legnagyobb gyógyszeripari kategóriából négyben piacvezető lesz. Az új vállalat jó helyzetben kezdheti a XXI. századot - tette hozzá. A GSK közlése szerint több mint 100 ezer főt foglalkoztat és éves fejlesztési költségvetése 2,3 milliárd font.

A GSK részvényeivel december 27-től lehet kereskedni a londoni és a New York-i értéktőzsdén. A londoni börzén szerdán gyengén indult a kereskedés az egyesített vállalat részvényeivel, a jegyzés 2 százalékkal elmaradt a Glaxo Wellcome pénteki záró árától és 18,10 font volt részvényenként.

A két vállalat, amely január 17-én jelentette be fúziós tervét, augusztusra szerette volna lezárni az összevonást. Az időpont azonban kétszer is halasztást szenvedett az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) fenntartásai miatt, hogy az új cég piaci túlsúlyba kerül bizonyos termékekből. Az első fúziós kísérlet pedig három évvel ezelőtt volt.

(MTI)