Röghöz kötött forintok az agrárbüdzsében

Vágólapra másolva!
Jövőre nem lesz több közvetlenül az agrárágazatra fordítható támogatás, hiába emelkedik az idei 260 milliárd forintról 309 milliárd forintra a földművelésügyi tárca büdzséje. A többletet ugyanis leköti az a 35-40 milliárd forint, amelyet még ez évben előre elköltött, elígért az FVM. Másrészt a várható csődhullám miatt a tárca 2001-től a támogatásokból fizet ki várhatóan több mint 24 milliárd forint állami garanciát a hiteleket nyújtó bankoknak.
Vágólapra másolva!

Az agrártárca büdzséje jövőre 18 százalékkal - azaz reálértékben 8 százalékkal - bővül. Bár még a minisztérium nem készült el a 309 milliárd forintnyi keret részletes felhasználási tervével, előre látni, hogy a többletnek szánt 50 milliárd forintot a tárca nem tudja új célokra fordítani. Ennek oka egyrészt az idei támogatási keret hónapokkal ezelőtti kimerülése, másrészt a változó jogszabályok. Előbbit a szakértők 35-40 milliárd forintra teszik: 15-20 milliárd az elismert, de forrás hiányában az APEH-től az idén hiába igényelt agrártámogatások mértéke. A fennmaradó összeget pedig a tárca támogatási-igérvények formájában "költötte el", vagy pedig a minden évben felmerülő normálisnak mondható, következő évre áthúzódó összegek teszik ki. Utóbbiak nagysága 10-15 milliárd forintra tehető, ezek azok a támogatások, amelyek például decemberi exportszállításokhoz kötődnek, melyre az igényt csak 30 nappal később, azaz januárban nyújthatják be.

Mindennek hatására az FVM-nek januárban 30-35 milliárd forintot kell kifizetnie egyrészt a piacrajutási, másrészt a beruházási, harmadrészt az agrártermelés költségeit csökkentő támogatási keretből. A maradék 5 milliárd pedig februárt terheli. A már ma látható FVM-kötelezettségek közé tartoznak továbbá azok az állami garancia beváltás miatt kifizetendő milliárdok, amelyek egy idei rendelkezés szerint terhelik az FVM büdzséjét. Ezek az összegek a 2000-ben 65 milliárd forintos garanciakeretből induló reorganizációs, vagy másnéven kibontakozási program révén teremtenek kötelezettséget. Ez évben az FVM 25 milliárd forintnyi állami garanciát biztosít azoknak a cégeknek, amelyek korábbi hiteleiket átváltanák kibontakozási hitelre, mely mögé az állam áll különböző mértékű garanciával.

Ezek egy részét biztosan nem tudják fizetni a gazdálkodók, s helyettük az FVM állja a számlát. Az így fizetendő garancia nagyságát az FVM és a PM 23,8 milliárd forintra becsülte, de az elfogadott szövetkezeti üzletrésszel kapcsolatos törvény végrehajtása miatt tömegesen mehetnek tönkre szövetkezetek, így várhatóan ez az összeg nagyságrendekkel nőhet.

Mindez csökkenti a jövő évben rendelkezésre álló agrártámogatási keretet, mivel az új költségvetési törvény szerint a garanciabeváltást már az agrártermelési és a beruházási támogatási keretből kell kifizetni. Azaz e két támogatást minimum 24 milliárd forinttal csökkenti e kötelezettség.

Előrevetíthető, hogy jövőre is finanszírozási gondok alakulnak ki a piacra jutási támogatási keret idő előtti kimerülése miatt. A 37,7 milliárd forintnyi alapforrást ugyanis 18-20 milliárd determináció terheli ez évről, valamint 10 milliárd forintot tesz ki az állami garancia e támogatási formára eső beváltása. Csakhogy e forrásból kellene jövőre közel 15 milliárd forintot exporttámogatásra fordítani, s az agrártárca, tervei szerint 14,5 milliárd forintot fordítana a minőségi árutermelés támogatására.

Az FVM látja a keret szűkösségét, másként nem tervezné azt, hogy a minőségi árutermelésre szánt 14,5 milliárdból közel 8 milliárdot az agrártermelési támogatásokból finanszírozna.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)