Vágólapra másolva!
Az orosz Szibur vezetője szerint a BorsodChem-részvények megszerzése nyomán az egész probléma arra szűkül le, hogy a magyar vállalat egyik vezetője valamiért cégtulajdonosnak tekinti magát. Ezeket a gondokat azonban mindenképpen rendezni fogják - mondta Jakov Goldovszkij.
Vágólapra másolva!

A Szibur petrolkémiai cég főnöke, a Kommerszant Daily című orosz gazdasági napilapban pénteken megjelent nyilatkozatában mgegerősítette azt is, hogy a Gazpromtól azért vásárolták meg már most a BorsodChem-papírokat - amelyre hat hónapos opciójuk volt még -, hogy önállóan vegyenek részt a magyar cég január végi közgyűlésén.

A Sziburban korábban többségi részesedést vásárolt az orosz gázipari óriás, és ez az ügylet jövőre zárul, a szükséges monopólium-ellenes eljárások után.

- A magyar téma már két éve felbukkant terveinkben. Azonban korábban érvényben volt a Gazprom egyezsége a Mol Rt.-vel, hogy a magyarországi petrolkémia konszolidációjával az utóbbi foglalkozik. A Mol Rt. lemondott erről, a BorsodChem és a TVK részvényesei áruba bocsátották értékpapírjaikat, és mi megvettük azokat - jelentette ki az orosz cég vezetője.

Jakov Goldovszkij a BorsodChem vezetésével kialakult vitára utalva ezt mondta: - Azt hittük, hogy Magyarország civilizált piac. Ám kiderült, hogy az orosz és a magyar menedzserek valamiféleképp hasonló, de nem a legoptimálisabb nézeteket vallják arról, hogyan kell üzletet vezetni.

A Szibur feje cáfolta, hogy cége beleolvadna a Gazpromba, ugyanakkor elismerte, hogy gyakorlatilag monopolhelyzetet élveznek a kőolaj-kitermelésnél keletkező kísérőgáz hasznosításában. Jelenleg 10 milliárd köbmétert dolgoznak fel évente, noha kapacitásuk 26 milliárd köbméter. Goldovszkij szavai szerint hatalmas tőkeinjekcióra lesz szükségük. Ebbe az ágazatba az utóbbi 10-12 évben egyetlen kopejkát sem ruházott be senki, így a következő öt-hét évben 2,5-3 milliárd dollárt kell befektetni a Sziburba - mondta.

(MTI)

Ajánlat:

Borsodchem

Szibur

Gazprom

Korábban:

A Gazprom mielőbb lezárná a "magyarügyet"
2000. december 29.

A Milford eladta a Sziburnak BC- és TVK-pakettjét
2000. december 27.