A munkaadók 9-11 százalékos béremelési ajánlattal indítanak<BR/>

Vágólapra másolva!
A munkaadók és a szakszervezetek szakértői csütörtökön tárgyalnak első ízben az idei átlagbéremelés mértékéről. A szakszervezetek 14-16 százalékos átlagos béremelést, míg a munkaadók 9-11 százalékos bruttó keresetfejlesztést tartanának elfogadhatónak. A tárgyalásokon a szokottnál is nagyobb a kompromisszumkényszer, hiszen mind a két fél demonstrálni akarja a kormánynak, hogy számukra fontos az egyeztetések sikere a minimálbér-tárgyalások kudarca után.
Vágólapra másolva!

A kormány képviselőinek távollétében kezdődnek meg a tárgyalások a 2001-es átlagkereset-emelésről. A novemberben kudarccal végződött minimálbér-tárgyalásokon ugyanis a kormány kijelentette, hogy a megbeszélésekbe csak menet közben kapcsolódik be, amit mind a két szociális partner helytelenített.

A szakszervezetek a tárgyalásokon 14-16 százalékos emelést javasolnak, részben kompenzálandó az idei nemzetgazdasági szinten mindössze 1,2 százalékos reálbér-emelkedést. A szakszervezetek szándéka szerint az első szakértői egyeztetést követően a kormányt bevonnák a tárgyalásokba, Borsik János, az Autonóm Szakszervetek elnökének korábbi nyilatkozta szerint.

A munkaadók ajánlata 9-11 százalék - ennél feljebb felhatalmazás hiányában nem is mehetnek a tárgyalók - állította Ungvárszky Ágnes, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének közgazdasági igazgatója. A munkaadók szakértője szerint célszerűbb lenne előbb a munkaadóknak és a szakszervezeteknek egyezségre jutniuk, így már könnyebben tudnának tárgyalni a kormánnyal. A megegyezés nehéz lesz - érzékeltette Ungvárszki Ágnes, hisz a kormány 6-7 százalékos inflációs prognózisát egyetlen kutatóintézet előrejelzése sem támasztja alá, így az a szociális partnerek számára is elfogadhatatlan.

Ugyanakkor a megegyezés gazdasági hatásain túl további jelentősége lenne a két-, szerencsés esetben háromoldalú megállapodásnak, hisz a szociális partnerek nem engedhetik meg, hogy a tíz éve jól bevált béralkufolyamat kompromisszum hiányában megszakadjon - mondta Ungvárszki Ágnes.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Minimálbéremelés 667 ezer dolgozónál
2001. január 3.