Váratlan kamatcsökkentés, vágta a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Szerdán teljesen váratlanul, a kamatügyekben illetékes nyíltpiaci bizottság (FOMC) hivatalos ülése előtt négy héttel 6,5 százalékról 6 százalékra csökkentette irányadó napi kamatát az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). Negyed százalékponttal 5,75 százalékra csökkent a jelképes jelentőségű leszámítolási kamatláb is.
Vágólapra másolva!

A hír bejelentése után az egekbe szöktek a fő amerikai értékpiacok indexei: a Nasdaq Composite közép-európai idő szerint szerda este 20 órakor 211 ponttal, 9,2 százalékkal, a DJIA 223 ponttal, 2,1 százalékkal járt előző esti zárószintje felett. Nem sokkal korábban a Nasdaq piac átfogó indexe 11 százalék feletti, a DJIA 3 százaléknál nagyobb erősödést is mutatott.

Ez volt az első eset 1998 ősze - a nemzetközi fizetési válság által hajtott gyors monetáris enyhítési sorozat - óta arra, hogy a Fed két hivatalos FOMC-ülés között csökkentette irányadó kamatait.

A Federal Reserve szerdai közleménye szerint a váratlan kamatcsökkentést a bank a mind gyengébb értékesítési és termelési adatok ismeretében, s a fogyasztói bizalom eróziójával, valamint a háztartási és üzleti vásárlóerőt megnyirbáló magas energiaárakkal összefüggésben hajtotta végre.

A Fed-közelmény szerint a döntést elősegítette az is, hogy az inflációs nyomás változatlanul mérsékelt az Egyesült Államokban. A Federal Reserve egyben egyértelmű utalást tett arra is, hogy további kamatcsökkentések várhatók, elemzők szerint akár már a január 30-31-én esedékes hivatalos FOMC-ülésen.

A piac már tavaly óta biztos volt abban, hogy a Fed az idei első negyedévben kamatot csökkent, de ezt legkorábban a január végi FOMC-üléstől várta. Alan Greenspan Fed-elnök már egy hónapja gyakorlatilag egyértelmű utalást tett a monetáris enyhítés időszakának beköszöntére, mondván: a legutóbbi értékpiaci zuhanások - a magánfogyasztási és üzleti kiadások valószínűsíthető visszafogása révén - növelték az amerikai gazdaság túlzott mértékű lassulásának kockázatát. Greenspan december 5-én egy New York-i banki szakkonferencián azt mondta: az amerikai gazdaságot távolról sem fenyegeti olyan megtorpanási veszély, mint 1998 őszén - amikor a Fed gyors kamatcsökkentésbe kezdett -, de több jel is a gazdaság kifejezett lassulására utal. Greenspan szerint a lassulás legerőteljesebb tényezője a magas energiaárszint, amelynek olyan a hatása, mintha a nemzeti jövedelmet 1 százalékos adó terhelné. Az energiaszektoron kívüli amerikai vállalati kör energiaköltségei 1999 eleje óta 40 százalékkal nőttek - mondta annak idején a Federal Reserve első embere.

A Fed 1999 nyara és 2000 májusa között összesen hatszor emelte az Amerikában irányadó szövetségi napi kamatot, amely a szerdai csökkentésig kilenc és félévi csúcsponton, 6,5 százalékon állt. Tavasz óta azonban a Fed nyíltpiaci bizottsága kamatemelési moratóriumot tartott, s az azóta napvilágot került, a gazdaság mind egyértelműbb lassulására utaló makroadatok láttán a piaci konszenzus egyre erőteljesebben valószínűsített egy hamaros kamatcsökkentést.

(MTI)

Korábban:

Közel kétéves mélypontján a Nasdaq
(2001. január 3.)