Kelet Európa: kedvező kosszú távú kilátások

Vágólapra másolva!
Tavaly átlagosan 5 százalékos növekedést ért el Kelet- Európa gazdasága. 5, 3 százalékos eredményével Magyarország a térség egyik leggyorsabb ütemben fejlődő országa. 2001 -ben  várhatóan csökken a gazdasági növekedés, ennek ellenére a hosszú távú fejlődés fenntartható. A térségben legjobban Türkmenisztán, legkevésbé pedig Észtország gazdasága fejlődött.
Vágólapra másolva!

Az Economist Intelligence Unit londoni gazdaságelemző és kiadói csoport legfrissebb elemzése kedvezőnek tartja Kelet-Európa hosszú távú gazdasági növekedésének kilátásait, annak ellenére is, hogy a cég szerint 2001-ben a GDP-növekedés rövid távú megtorpanása várható a térségben.

A kelet-európai átalakuló gazdaságok helyzetéről készített új jelentésükben a londoni elemzők úgy ítélik meg, hogy Kelet-Európában és a volt Szovjetunió országaiban a gazdasági növekedés 2000-ben rekord ütemet ért el, átlagosan meghaladta az 5 százalékot, ami több mint a kétszerese az előző évi térségbeli átlagnak. A térségbe irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések is rekordösszeget értek el.

2000-ben szerte a térségben sokkal jobb volt a gazdasági teljesítmény, mint a piacgazdasági átalakulás bármely addigi évében. A londoni elemzők szerint az általuk 5, 3 százalékra becsült gazdasági növekedés motorja a kedvező külgazdasági környezet, a piacgazdasági reformok terén történt előrehaladás és az 1998-as orosz pénzügyi válság következményeiből való talpra állás volt. Minden térségben kimagasló volt a GDP-növekedés - a Független Államok Közössége országaiban 6, 4 százalékos, Közép-Európában 4, 2 százalék, a Balkán országaiban 3, 9, a balti államokban pedig 3, 7 százalék. Az egyes térségeket tekintve a leggyorsabb ütemben fejlődő gazdaságok: Türkmenisztán 18 százalék, Magyarország 5, 3 százalék, Bosznia-Hercegovina 8, 5 százalék, Észtország 5, 5 százalék.

A kelet-európai térségbe irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések az EIU becslése szerint 26,788 milliárd dollár tettek ki 2000-ben, mintegy másfél milliárd dollárral többet, mint 1999-ben. 2001-re a londoni elemzők 30 milliárd dollár közvetlen külföldi tőkebefektetést prognosztizálnak.

Az elemzés szerint ugyanakkor 2001-ben a térségben várhatóan csökken a gazdasági növekedés, egyrészt a szerkezetátalakítás és makrogazdasági szigorítás rövid távú hatásai miatt, másrészt azért mert a gazdasági teljesítményre ható egyes egyedi tényezők - mint például Oroszország esetében a nyersolaj magas világpiaci ára és az olcsó rubel - hatása nem lesz tartós. Az egész térséget tekintve az EIU 2001-ben 4 százalékos GDP-növekedést vetít előre, Magyarországon 4, 8 százalék, Lengyelországban 4, 2 százalék, Oroszországban 4,0 százalékos növekedéssel számol 2001-ben.

A londoni elemzők szerint a 2001-ben várható lelassulás ellenére a térség hosszú távon fenntartható, 4-5 százalékos gazdasági növekedéssel számolhat évente. Mivel a növekedés globális háttere kedvező, számos ország számára az EU- bővítési folyamat újabb intézményi változásokkal és a költségvetési fegyelem fenntartásával jár.

Az elemzés ugyanakkor rámutat azokra a kockázati tényezőkre is, amelyek veszélyeztetik a térség hosszú távú gazdasági kilátásait. Mint írják, a külgazdasági környezettől való erős függés Kelet-Európát sebezhetővé teszi. Az EIU szakértői 2005-re várják az Európai Unió bővítését, amely véleményük szerint valószínűleg tömeges méretben, azaz szinte valamennyi kelet-európai tagjelölt felvételével valósul meg Bulgária és Románia kivételével. Úgy ítélik meg, hogy a nizzai csúcstalálkozón hozott döntések ellenére fennáll a kockázata a bővítés további eltolódásának, egyrészt a tagjelölt országok gazdasági és intézményi felkészülésében tapasztalható elmaradások miatt, másrészt amiatt, hogy az unión belül továbbra is a kétértelműség tapasztalható a bővítés költségeit illetően. A romániai parlamenti választások eredménye - a szélsőséges nacionalista jobboldal erős szereplése - jelzi, hogy a térségben fennáll a lehetősége a reformok visszafordulásának - áll az elemzésben.

Az EIU elemzése szerint a kedvező gazdasági kilátások ellenére a kelet-európai térség Nyugat-Európához való jelentős mértékű gazdasági felzárkózásának kilátásai bizonytalannak tűnnek a következő tíz évben.

(MTI)

Ajánlat:

EIU