<P>Az OPEC döntött a termeléscsökkentésről</P>

Vágólapra másolva!
Végleges megállapodásra jutottak a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai a napi olajtermelési kvóta csökkentésének szükségességéről - közölte hétvégén a kuvaiti olajipari miniszter. Hivatalos döntés az OPEC január 17-ei, bécsi ülése után várható.
Vágólapra másolva!

Szaúd Nasszer esz-Szabah a kuvaiti hírügynökségnek elmondta: Ali Rodriguez OPEC-főtitkártól úgy értesült, hogy a csoport a jelenleg 26 millió hordó feletti névleges napi kvótát 1,5-2 millió hordóval csökkenti. Hasonló értelemben nyilatkozott Irán OPEC-képviselője: szerinte az OPEC "legalább 1,5 millió hordós" csökkentést tervez a januári miniszteri ülésen.

Az amerikai energiaügyi miniszter vasárnap a jelenlegi kitermelési kvóta fenntartására szólította fel a szervezetet. A két hét múlva távozó amerikai kormány szakminisztere az OPEC képviselőivel folytatott megbeszélés után azt mondta: a kartell amerikai vélemény szerint tavaly "igen felelősségteljesen viselkedett", aminek stabilabb piac és mérsékeltebb árszint lett az eredménye. A tavalyi, 35 dollár feletti évtizedes árcsúcsok közepette az OPEC négy alkalommal összesen 3,7 millió hordóval növelte névleges napi kitermelési kvótáját, október óta azonban 30 százalékkal zuhant a nyersolaj világpiaci árszintje, s december végén a kartell által irányadóként meghatározott olajféleségek átlagára egy időre az alsó beavatkozási határként megállapított 22 dollár alá csökkent. A piacok jó ideje biztosra vették, hogy az OPEC az árszint összeomlásának elkerülése végett januárban csökkenti termelését.

A termeléscsökkentési tervekről szóló folyamatos hírek ellenére a kontraktus egyelőre rendre megakadt a 26 dollár körüli felső ellenállási tartományban; forgalmazók a múlt hét végén 24,75 dollárban látták az alsó támogatási szintet a jelenlegi piaci helyzetben.

Richardson elmondta: az Egyesült Államok a jelenlegi szinten szeretné látni a kitermelést addig, amíg fel nem töltődnek a felhasználó országok megcsappant tartalékai. Rodriguez szerint tavaly április és szeptember között napi 2 millió, szeptember és december vége között napi 1,4 millió hordó túlkínálat volt a nyersolaj világpiacán, s ennek révén jelentős mértékben feltöltődtek az ipari felhasználó országok tartalékai. Rodriguez megismételte azt a termelők által rendre hangoztatott véleményt, hogy az olaj árát a piaci alapadatokon kívül a spekuláció, a szállítási nehézségek, az amerikai finomítói kapacitások szűkössége és az adóztatás is befolyásolja.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OPEC

2001. január 8. 15:50