<P>A kormány 23 milliárd forinttal többet fordít lakástámogatásra</P>

Vágólapra másolva!
Február elsejétől új elemekkel, és 23 milliárd forintnyi többletforrással egészül ki a lakástámogatási rendszer. Az állami kamattámogatás mértéke 3-ról 4,5 százalékra nő, és 5 helyett 10 évig lehet igénybe venni. Az intézkedés keretében megszűnik a Földhitel- és Jelzálogbank monopóliuma, vagyis a jövőben bármelyik jelzálogbank részt vehet az állami támogatású lakásfinanszírozásban.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György gazdasági miniszter a kormány keddi ülése utáni sajtótájékoztatón kijelentette: a 23 milliárd forintnyi többletforrást a Pénzügyminisztérium költségvetési támogatásából csoportosították át a Gazdasági Minisztériumhoz.

A lakástámogatási rendszer új elemeiről szólva a miniszter elmondta: a kormány február 1-jétől 4 milliárd forint értékben tömbház-rehabilitációs programot indít, amelynek értelmében az állam a helyreállítás költségeinek egyharmadát állja, egyharmadát a lakások tulajdonosainak, harmadik harmadát pedig az érintett önkormányzatoknak kell előteremteniük. A támogatásra csak olyan tömbök pályázhatnak, amelyekben legalább ötven lakás van, és ezek minimum 80 százaléka 1940 előtt épült. A tárca számításai szerint a programra rendelkezésre álló összeg mintegy 1200 lakás felújításához nyújthat segítséget.

A kormány 3 milliárd forintos forrással energiatakarékossági panelprogramot indít, amely alapján lakásonként maximum 400 ezer forint állami támogatás igényelhető - egyebek mellett hőszigetelésre, és a vízvezetékrendszer felújítására -, de ez nem lehet több, mint az összes költség egyharmada.

Az új lakástámogatási intézkedések között szerepel egy fiataloknak szóló, garzonház-építési program is. Ennek során a garzonházakban előtakarékosságot vállaló fiatal pályakezdők juthatnak átmeneti - legfeljebb 5 éves időtartamra - lakáshoz. Az ilyen lakások építésére önkormányzatok pályázhatnak, és a költségek 70, illetve 80 százalékát az állam finanszírozza.

A nyugdíjas házak kialakítását célzó projekt olyan idős házaspárok, egyedülállók számára jelenthet megoldást, akik nem tudják fenntartani lakásukat. Nyugdíjasházak létesítésére önkormányzatok nyújthatnak be pályázatot. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy az idős emberek számára állandó orvosi ellátást és betegápolást biztosítanak.

A sajátos élethelyzetben lévők lakástámogatására egymilliárd forintot szán a kabinet. Ebből egyrészt azok részesülhetnek, akiket önhibájukon kívül fenyeget a kilakoltatás veszélye, másrészt pedig - az Országos Cigány Önkormányzattal együttműködve - azok a romacsaládok juthatnak lakástámogatáshoz, amelyekben a gyerekek iskolába járnak, és legalább az egyik szülő munkahellyel rendelkezik.

A miniszter kijelentette: idén több mint 13 milliárd forint jut bérlakásépítésre.

Matolcsy kérdésre válaszolva elmondta: nincs lehetőség a korábban kötött jelzáloghitelek átstrukturálására.

A miniszter szerint a lakástámogatási rendszer segítségével idén 5-10 ezer között alakul az újonnan épített lakások száma, és az új programok egy százalékos emelkedést eredményeznek majd a gazdaság növekedésének ütemében.

A lakáshelyzet ügyében tapasztalható lemaradásokra utalva Matolcsy elmondta: míg az unió országaiban 3 évi teljes jövedelem szükséges egy otthon megteremtéséhez, addig a miniszter szerint Magyarországon 6 év összjövedelme szükséges egy lakás megvásárlásához. Hozzátette, hogy az Európai Unióban az összes otthon 30-40 százaléka bérlakás, míg Magyarországon ez az arány 7 százalékos. Az alacsony lakás-mobilitást jelezve a gazdasági miniszter elmondta: egy magyar polgár átlagosan háromszor költözik életében, míg a nyugati országokban élők ötször, hatszor változtatnak lakóhelyet.

A gazdasági miniszter szerint az új programoknak 10 év alatt komoly, látható eredményei lesznek.

A gazdasági tárca vezetője végül elmondta: a Földhitel- és Jelzálogbank jövőjéről a kormány várhatóan az első negyedévben dönt.