Fizetésképtelen a Fűzfői Papírgyár Rt.

Vágólapra másolva!
A papírgyár adósságállománya több mint kétmilliárd forintot tesz ki. A bankok végrehajtást, külföldi partnerük pedig felszámolást kezdeményezett a vállallat ellen. A cég jelenlegi helyzetét a folyamatos tőkehiány okozta, a tavalyi évben pedig a cellulóz árának emelkedése okozott nehézségeket. A gyártást november végén leállították, mert a veszteség elérte a hatszáz millió forintot
Vágólapra másolva!

Fizetésképtelen a Fűzfői Papírgyártó Rt. - állapította meg a társaság hétfői rendkívüli közgyűlése.

Faludi István, a részvénytársaság megbízott vezérigazgatója elmondta, hogy szállítóiknak összesen több mint 1, 3 milliárd forinttal adósak. A bankoknak mintegy hatszáz millió forint, az APEH-nek pedig mintegy 120 millió forint a tartozásuk. Összességében a cég adósságállománya meghaladja a kétmilliárd forintot. Az részvénytársaság vagyona 2, 7 milliárd forint.

A bankok bírósági végrehajtást kezdeményeztek a Fűzfői Papírgyártó Rt. ellen, miközben nyugati cellulóz-beszállító partnerük felszámolást kezdeményezett. Egyik esetben sem született még meg a bírósági végzés. Az igazgatóság a felszámolás mellett szavazott, úgy gondolják, hogy ez lehetőséget adna a működőképesség fenntartására. A cég jelenlegi helyzetét a vezérigazgató szerint az okozta, hogy sem a fejlesztéshez, sem pedig az alapanyag beszerzéshez nem rendelkeztek megfelelő tőkével.

A fűzfői papírgyárat 1993-ban privatizálták, a menedzsment és az MRP vásárolta meg a céget. A munkavállalók tulajdonába került a részvények 20 százaléka. Ezt követően a tulajdonosi összetétel folyamatosan változott. Egy időben a cég 30 százaléka orosz vállalkozói tulajdonba került. A tavalyi tulajdonosváltás során a Fűzfői Papírgyártó Rt. többsége a gyár korábbi kereskedelmi partnere, Dúzs Zoltán és családja tulajdona lett.

A privatizációt követő valamennyi évben gazdasági nehézségekkel küszködött a papírgyár, de kezdetben elkerülte a veszteséget. A tavalyi esztendő viszont katasztrofális volt a cég számára: a cellulóz árának nyolcvan százalékos emelkedése és a tőkehiány egyszerre sújtotta.

November végéig a veszteség meghaladta a hatszáz millió forintot, ekkor a gyárat leállították. A háromszázötven dolgozó azóta álláspénzt kap. Dúzs Zoltán, az igazgatóság elnöke, többségi tulajdonos kijelentette: bízik abban, hogy megmenthető a papírgyár és a hetven éves fűzfői papírgyártó kultúra. Haladéktalanul elkészítik az üzleti tervet, amely alapján a felszámoló újra megkezdheti a termelést.

(MTI)

Ajánlat:

Fűzfői Papírgyár Rt.