A Pénzügyi Szervezetel Állami Felügyelete felfüggesztette az Amethyst Rt. tevékenységét

Vágólapra másolva!
A brókercégnél végzet január 8.-i vizsgálat során hiányosságokat állapítottak meg. A vizsgálat szerint a társaság nyilvántartási rendszere nem volt naprakész, telefonszámláikat nem fizették, a megbízásokat valamint az értékpapír transzfereket nem rögzítették. A felügyelet indoklása szerint a kialakult helyzet veszélyezeteti az Amethyst Rt. biztonságos működését.
Vágólapra másolva!

Az Amethyst Befektetési Szolgáltató Rt. tevékenységét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) február 7-ig felfüggesztette - közölte a Magyar Tőkepiac szerdán.

A felügyelet a brókercégnél január 8-án végzett helyszíni vizsgálat során működésbeli hiányosságokat állapított meg, emiatt felügyeleti biztost rendelt ki, és korlátozta a társaság Keler Rt.-nél vezetett számlái fölötti rendelkezési jogát. A felügyeleti célvizsgálat napján az Amethyst Rt. nyilvántartási rendszere nem volt naprakész. A részvénytársaság nem fizette ki telefonszámláit, ezért. kimenő hívásait 2001. január 8-ától letiltották. Az azonnali megbízásokat, a hozzájuk tartozó teljesítéseket, továbbá a kimenő és bejövő értékpapír transzfereket 2000. december 18.-a óta nem rögzítették.

A PSZÁF tájékoztatása szerint az Amethyst ügyfeleinek határidős pénzszámlájára programhiba miatt nem kerültek fel az ügyletek, így a lezárt és nyitott pozíciók eredménye sem jelenik meg. A brókercég nyilvántartási rendszere nem tudja automatikusan kezelni azt a 2001. január 1-jén életbe lépett változást, hogy a tőkeszámlákat 20 százalékos forrásadó terheli.

Az indoklás szerint az Amethyst Rt. üzletvitelében kialakult helyzet veszélyezteti a társaság biztonságos működését, és az ügyfelek pénzeszközeinek biztonságát.

(MTI)

Ajánlat:

PSZÁF