Az Állami Számvevőszék átvilágítja a kórházakat

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folytatja a kórházak pénzügyi átvilágítását. Tavaly a 39 önkormányzati intézményben zajló vizsgálat után az állami kórházakat, így az országos intézeteket és az orvosegyetemi klinikákat ellenőrzik.
Vágólapra másolva!

A számvevők idén az állami tulajdonú kórházakban folytatják az egészségügyi intézmények pénzügyi átvilágítását - értesült a Népszabadság Bihary Zsigmondtól, az ÁSZ igazgatójától. Ez a vizsgálat más módszerek szerint zajlik majd, mint az önkormányzati kórházakban végzett ellenőrzés. Míg az előzőekben a helyszínen végezték az ellenőrzést, addig az állami tulajdonú intézmények esetében az adatok nagyobb hányadát kérdőíves módszerrel gyűjtik össze, és csak néhány klinikán lesz ennél is részletesebb vizsgálódás. Bihary szerint szeretnék kideríteni, mi okozza az intézmények állandó pénzügyi nehézségeit, a gyakori eladósodását.

A múlt évben az ÁSZ 39 önkormányzati intézményt vett górcső alá. Az ellenőrzésről készült jelentés megállapította: jelenleg esély sincs a kórházak eladósodásának megállítására. Az intézmények gazdasági helyzetét nehezíti, hogy a tulajdonosok csak kamatra adnak kölcsönt a napi működtetésre, holott a törvények szerint nekik kellene a fenntartásról gondoskodniuk.

Az ÁSZ-jelentés arra is figyelmeztet, hogy az egészségügy irányítóinak mielőbb meg kell határozniuk a közpénzekből fizethető ellátások körét, és nem halasztható tovább a kórházi adósságok rendezése sem.

(MTI)

Ajánlat: