Tavaly novemberig 16 százalékkal nőtt az idegenforgalmi bevétel

Vágólapra másolva!
 A KSH  adatai szerint  a 2000 januárjától novemberig tartó időszakban az idegenforgalomból 3, 1 milliárd euró bevétel származott. Közel 2, 8 millió vendég mintegy 10 millió vendégéjszakát töltött el magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégéjszakák 70 százalékát az Európai Unióból regisztrálták A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Az idegenforgalomból tavaly januártól novemberig 16 százalékkal több bevétel származott, mint az előző év azonos időszakában. A szállásdíj bevételek folyó áron 14 százalékkal nőttek, mintegy 78 milliárd forintot tettek ki - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai gyorstájékoztatójából.

Tavaly január-októberben az ágazatból 3, 1 milliárd euró bevétel származott, 14,6 százalékkal több, mint 1999 első tíz hónapjában. Az idegenforgalom egyébként 1999 január-novemberben 2, 3 milliárd dollár bevételt ért el.

A KSH jelentése szerint 2000 november végéig 2,8 millió vendég mintegy 10 millió éjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ez 6 illetve 4 százalékkal több mint egy évvel korábban. A szállodák átlagos szobakihasználtsága 48 százalékos volt. A budapesti hotelek szobafoglaltsága ennél több mint 10 százalékponttal magasabb, 59 százalékos volt.

A gyorstájékoztató szerint november végéig 29 millió külföldi látogatót regisztráltak, 7 százalékkal többet, mint a megelőző év hasonló időszakában. A látogatók mintegy háromnegyede a szomszédos országokból érkezett. Az Európai Unióból regisztrálták a vendégéjszakák 70 százalékát. A vendégforgalom 70 százaléka szállodákban realizálódott, ami 6 százalékos növekedést jelent.

A belföldi vendégek száma 5 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakáké négy százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. realizálódott, ezen belül is a háromcsillagos hotelek regisztrálták a legtöbb vendégéjszakát. A növekedés mértéke ebben a kategóriában hat százalékos volt. A forgalom 27 százaléka koncentrálódott Budapestre és a Balaton partjára.

(MTI)

Ajánlat:

KSH