A Standard and Poor's visszaminősítette a holland KPN-t

Vágólapra másolva!
Hétfőn a londoni Standard and Poor's az eddigi A mínuszról BBB pluszra rontotta a KPN hosszú távú adósi minősítését. A hitelminősítő közleménye szerint a cég hosszú rövid- és középtávon képtelen lesz megfelelni az A mínusz besorolás feltételeinek. A KPN részéről közölték, hogy az elsőrendű hitelminősítői osztályzat visszanyerése érdekében adósi pozíciójának javítását célzó programot hajt végre. Ennek érdekében elképzelhető, hogy megválik a magyar PanTel Rt.-ben lévő 75 százalékos részvénycsomagjától.
Vágólapra másolva!

Az elsőrendű A adósi kategória alá minősítette vissza a magyarországi érdekeltségekkel is bíró holland KPN N.V. távközlési szolgáltatót hétfőn a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő.

A hétfői londoni közlemény szerint az Standard and Poor's az eddigi A mínuszról BBB pluszra rontotta a KPN hosszú távú adósi minősítését. Az indoklás szerint a cég rövid- és középtávon nem lesz képes olyan nettó adósság/működési pénzforgalmi aktívum (EBITDA) arányt elérni, amely megfelel egy A mínusz besorolású vállalaténak. A hitelminősítő közleménye szerint valószínűsíthető, hogy a tavalyi nettó adósság/EBITDA ráta 6-6,5-szeres lesz az egy évvel korábbi másfélszeres arány után.

A KPN adósságállománya jelenleg mintegy 20 milliárd euró, piaci tőkeértéke pedig nem éri el a 17 milliárd eurót. A cég hétfőn közölte: a hitelminősítői besorolás rontása évente hozzávetőleg 15 millió euróval növeli a kamatkiadásokat. A vállalat azt is közölte, hogy elsőrendű hitelminősítői osztályzata visszaszerzése érdekében adósi pozíciójának javítását célzó programot hajt végre.

A KPN konszernnek Magyarországon a Pannon GSM-ben és a PanTel Rt.-ben van tulajdoni részesedése. Korábbi értesülések szerint a holland cég pénzügyi helyzetének stabilizálása érdekében megválik a PanTel Rt.-ben birtokolt 75 százalékos részesedésétől.

(MTI)

Ajánlat:

KPN

Korábban: