Vágólapra másolva!
Az elmúlt év decemberében csökkent Magyarországon a szarvasmarha, a sertés és a tojóállomány. A csökkenés mind a korábbi hónapokhoz viszonyítva, mind pedig 1999 hasonló időszakához viszonyítva kimutatható. A csökkenés az elmúlt időszak exportnövekedésével is összefügg. A sertés és tyúkfélék állományának csökkenése a szokásos szezonalitásnak köszönhető.
Vágólapra másolva!

Tovább csökkent az ország szarvasmarha-állománya. Tavaly december elsején az állatok száma 805 ezer volt, 40 ezerrel kevesebb, mint három hónappal korábban - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői gyorsjelentésében.

A szarvasmarha-állomány 1999. december elsejéhez képest 52 ezerrel esett vissza. A csökkenés az elmúlt időszak jelentős exportnövekedésével is összefügg. A tehénállomány augusztus elsejéhez képest 10 ezerrel, a megelőző év decemberéhez képest pedig 19 ezerrel lett kevesebb, számuk 380 ezer.

A sertésállomány és a tyúkfélék állománya a szokásos szezonalitásnak megfelelően szintén csökkent - áll a KSH jelentésében. A sertések száma tavaly december elsején 4,834 millió volt, 478 ezerrel kisebb, mint három hónapja. Az egy évvel korábbihoz képest a sertésállomány 501 ezerrel esett vissza, ebből az anyakocák száma 31 ezerrel lett kevesebb.

A tyúkfélék állománya december elsején csaknem 31 millió volt, 12 millióval kevesebb, mint három hónappal korábban, ám mintegy 5 millióval több, mint az előző év azonos időszakában. A 14 milliós tojóállomány egy év alatt csaknem egy millióval csökkent, míg tavaly augusztus elseje óta másfél millióval nőtt. A libaállomány tavaly december elsején 1,4 millió volt, 15 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. A kacsaállomány 800 ezerrel csökkent, 1,5 millió darabot számláltak belőlük. A pulykák száma egy év alatt másfél millióval 3,4 millióra emelkedett.

A juhállomány 2000. december elsején 1,129 millió volt, 195 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az anyajuhok száma 897 ezer, 170 ezerrel több, mint 1999. december elsején.

A lóállomány 2000. december elsején 75 ezer volt, 3 ezerrel kevesebb, mint három hónappal korábban.

(MTI)

Ajánlat: