A várakozásoknál kisebb decemberi infláció az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Decemberben mintegy 0, 2 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban, havi összevetésben. A fogyasztói maginfláció 0, 1százalékos volt, míg korábban 0, 2 százalékot valószínűsítettek. Éves szinten a fogyasztói árindex 3, 4 százalékkal nőtt, a tavalyelőtti 2, 7 százalékos növekedéshez viszonyítva. Az energiaárak 4, 4 százalékkal emelkedtek, az üzemanygárak 1, 7 százalékkal csökkentek novemberhez képest.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban decemberben 0,2 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex havi összevetésben. Az élelmiszerek és az energiahordozók kiszűrésével számolt havi fogyasztói maginfláció 0,1 százalékos volt. Az előzetes piaci konszenzus mindkét adatra 0,2 százalékos emelkedést valószínűsített.

A közzétett adatok arra ösztönözhetik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-et, hogy még január folyamán csökkentse irányadó kamatait, ha erre a gazdasági növekedés fenntartása érdekében szükség van. A Fed január 3-án már fél százalékponttal csökkentette irányadó kamatait és kijelentette, hogy a gazdasági növekedés lassulása nagyobb veszélyt jelenthet, mint a gyorsuló infláció.

Az elmúlt évben a fogyasztói árindex mintegy 3, 4 százalékkal nőtt, az 1999- es 2, 7 százalékhoz képest. A 2000- ben regisztrált növekmény az 1990- es 6, 1 százalékos növekedés óta a legnagyobb. A fogyasztói árak tavalyi emelkedésének legfőbb oka az energiaárak 14, 2 százalékos növekedése. Ekkora áremelkedésre tíz éve nem volt példa. Decemberben a földgáz ára 4, 4 százalékkal nőtt, miután novemberben 0, 7 százalékos csökkenést mutatott.

A fogyasztói árindex növekedésének decemberi megtorpanásához hozzájárult az üzemanyagárak 1, 7 százalékos mérséklődése. Decemberben egy gallon üzemanyag átlagosan 1, 48 dollárba került, szemben a novemberi 1, 56 dolláros árral. Az energiaárak és az üzemanyagárak kihatással voltak a tömegközlekedés árainak alakulására. A tömegközlekedés decemberben 0, 1 százalékkal volt olcsóbb, a novemberi 0, 3 százalékos dráguláshoz képest.

A dohány termékek ára decemberben 3, 5 százalékkal csökkent a novemberi 3, 6 százalékos növekedéshez képest. A ruházati termékek tavaly 1, 8 százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy évvel korábban.

A tavalyi év utolsó hónapjában 0,6 százalékkal csökkent az amerikai ipari termelés. Az előzetes piaci konszenzus fél százalékos csökkenést valószínűsített a múlt hónapra.

Az ipari kapacitás kihasználtsága 80,6 százalékos volt. Elemzők 80,9 százalékos arányt vártak decemberre.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Federal Reserve