Horvátország: magasabb átlagbér, nagyobb munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Az elmúlt év első tizenegy hónapjában horvátországban 3, 1 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az 1999- es adatokhoz képest. Tavaly novemberben a nettó átlagbér 3256 kuna, azaz mintegy 105 ezer forint volt. Nőtt ugyanakkor a munkanélküliségi ráta is. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 2 százalékkal több volt az állástalanok száma.
Vágólapra másolva!

Horvátországban a múlt év első tizenegy hónapjában átlagosan 3,1 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér, mint egy évvel korábban, de a munkanélküliségi ráta is 22,4 százalékra nőtt a tavalyelőtti 20,4 százalékról.

A horvát statisztikai hivatal szerdán közzétett legfrissebb összesítése szerint tavaly novemberben 3256 kuna ( mintegy 105 ezer forint) volt a nettó átlagfizetés Horvátországban. A pénzügyi területeken dolgozók a legjobban fizetettek, nettó átlagfizetésük 45,6 százalékkal haladja meg az országos átlagot. A legrosszabbul fizetettek a halászok, nettó átlagfizetésük 37 százalékkal marad el az átlagtól.

A 4,2 milliós országban évek óta megállíthatatlanul növekszik a munkanélküliek száma, amely hamarosan a 400 ezret is elérheti. A múlt év végén már több mint 378 ezer állástalant tartottak számon a nyilvántartásokban. A tavaly januári parlamenti választásokon hatalomra jutott hatpárti koalíció legfontosabb feladatának a munkanélküliség növekedésének megállítását, majd csökkentését tekintette. A statisztikai összesítések szerint tavaly 70 ezer munkahely szűnt meg Horvátországban, de a kormány munkahelyteremtő intézkedései nem tudták maradéktalanul "felszívni" a feleslegessé vált munkaerőt, így a munkanélküliek száma 20 ezerrel növekedett a megelőző évhez viszonyítva.

A statisztikai hivatal kimutatásai szerint Horvátországban tavaly 6, 8 százalékkal emelkedtek a megélhetési költségek

(MTI)