Új reneszánsz előtt Paks?<BR/>

Vágólapra másolva!
A Paksi Atomerőmű működésének hosszabbításáról dönthet az rt. január 25-ére összehívott rendkívüli közgyűlése. Műszaki szempontok emellett szólnak - mondta Mészáros György elnök a szerdai tájékoztatón -, bár tudatában vagyunk, hogy a "politikának" is el kell fogadnia az élettartam növelését.
Vágólapra másolva!

A társaság vezetősége szerint 2018 helyett akár további tíz évvel is működhetnek Paks blokkjai. Ennek ára becslések alapján 10 milliárd forint lenne. A hosszabbításnak sem szakmai, sem szabályozási akadálya nincs - 2018 után komoly hasznot hajtana a tulajdonosnak, merthogy addigra megszűnne Paks fizetési kötelezettsége a Nukleáris Pénzügyi Alapba, s lecsökkennének az amortizációs költségek is. Egyébiránt világtendencia, hogy az olajárak emelkedése miatt új reneszánszukat élik az atomerőművek.

Paks biztosítja ma a hazai áramszükséglet 38 százalékát. Az atomerőmű tavaly - az előzetes adatok alapján - 76,9 milliárd forintos árbevételt ért el, adózás előtti eredménye 2,98 milliárd forint. Az év elején kilowattóránként 5,62-ről 6,02 forintra emelte a kormányzat a nukleáris alapon termelt energia árát. A január végén tartandó közgyűlésen a hosszabbítás mellett személyi kérdések is szóba kerülnek, mint az igazgatósági tagok visszahívása és kinevezése.

P. K.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: