A PSZÁF beperli a CIB Bankot a BorsodChem-részvények miatt

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete bírósághoz fordul a CIB Banknak a BorsodChem vállalatfelvásárlási ügyében tett lépése miatt - derül ki a felügyelet pénteken közzé tett közleményéből. A felügyelet álláspontja szerint az ügy megoldását jelentené, ha az részvényfelvásárlásban érintett szereplők nyilvános vételi ajánlatot tennének a kisebbségi részvényeseknek.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megdöbbenéssel értesült arról, hogy az egyik általa felügyelt intézmény, a CIB Bank a közelmúltban olyan üzleti lépésre szánta el magát, amely ellentétes a felügyeletnek a piaci áttekinthetőséget és a nyilvánosságot célzó törekvéseivel - írják a közleményben.

A közlemény szerint a PSZÁF közel három hónapja folytat vizsgálatot a BorsodChem Rt. vállalatfelvásárlási ügyében, amelynek célja, hogy átláthatóvá tegye a vállalat valós tulajdonosi szerkezetét. Az eredményes vizsgálat okán 2000. november 21-én a felügyelet nyilvános határozatban szólította fel a társaságot a tulajdonosi struktúra feltárására. A felügyelet a magyar tőkepiac integritásának és transzparenciájának biztosítása érdekében kiemelt feladatának tekinti, hogy az értékpapír törvény céljai érvényesüljenek, azaz a piaci szereplők jogaikat és kötelezettségeiket jóhiszeműen, megfelelő gondossággal eljárva, a tőkepiac általános érdekeit szem előtt tartva, a befektetők érdekeinek megóvásával gyakorolják. Ebben a helyzetben a CIB lépése egyszerre ellentétes a vonatkozó törvények szellemével, a Felügyelet alapelveivel - állapítja meg a közlemény.

A PSZÁF számára elfogadhatatlan magatartás miatt a felügyelet bírósághoz fordul. A felügyelet határozott álláspontja szerint, az adott keretek között az ügy megoldását jelentené, ha az érintett szereplők nyilvános vételi ajánlatot tennének a kisebbségi részvényeseknek - hangsúlyozza a közlemény.

(Üzleti Negyed)