Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés gazdasági bizottságának ellenőrzési albizottsága vizsgálatot indít a magyarországi cementipar privatizációjának ügyében - közölte a testület pénteki zárt ülését követően Ivanics István (Fidesz) elnök. A vizsgálat kiterjed a cementipari privatizáció körülményeire, az ágazat jelenlegi tulajdonosi szerkezetére, és arra, hogyan érintheti az építőipar várható konjunktúráját a két külföldi csoport kezében lévő cementipar.
Vágólapra másolva!

A magyar cementipar 1994-ben lezárult privatizációja után az öt gyár a német Heidelberger és a svájci Holderbank csoport kezébe került. Az albizottsági elnök szerint félő, hogy a két cég visszaél erőfölényével, amikor közösen állapít meg a reálisnál magasabb cementárat. Ivanics István elmondta: vizsgálódásukat addig végzik majd, amíg nem látnak tisztán az ügyben. Ha törvényszegést találnak, akkor a legfőbb ügyészhez fordulnak, illetve országgyűlési határozati javaslatot fogalmaznak meg.

A bizottsági elnök hozzáfűzte: első lépésként az ÁPV Rt.-től bekérik az eladott cementgyárak privatizációs szerződéseit, illetve az ágazat privatizációs egyenlegét, vagyis hogy mekkora állami támogatással milyen nagyságú összegek folyt be az eladásokból. A fideszes politikus szerint problémát okoz azonban, hogy az ötből három cementgyárat még a Németh-kormány idején, 1990 januárja és júniusa között értékesített az állami tulajdonú Cementipari Művek.

Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke elmondta: az albizottság kérésére a GVH elkészített egy összefoglalót a cementipar helyzetéről 1988-tól napjainkig. Pénteken versenyfelügyeleti eljárás indul annak megállapítására, hogy a svájci és a német cégcsoportnak a bélapátfalvi cementgyárban 1998-ban történt közös irányításszerzése versenyhivatali engedélyezési kötelezettség alá tartozott-e. Ez a vizsgálat a hatályos versenytörvény szerint legfeljebb öt hónapig tarthat. A magyar cementipari vállalkozások piaci magatartását, összehangolt piacfelosztását, a közös ármegállapítást, illetve az esetleges erőfölénnyel való visszaélést vizsgáló versenyfelügyeleti eljárás várhatóan még a közeljövőben elindul - közölte a GVH elnöke.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Versenyhivatal

Korábban:

Versenyfelügyeleti eljárás indul a magyar cementiparban
(2001. január 18.)