Legyen otthon a paradicsomban!

Vágólapra másolva!
Furcsán hangzik, hogy valaki azért vesz nyaralót az óceánnál, mert megunta a Balaton-partot, pedig volt már rá példa. A magyaroknak 5 éve van lehetőségük külföldön ingatlant vásárolni, s azóta már több száz ember élt ezzel a jogával. Európa déli partjain, Floridában és nemsokára Thaiföldön is lakáshoz lehet jutni, a hazainál jóval kedvezőbb hitelfeltételekkel.
Vágólapra másolva!

Az új devizatörvény életbe lépése (1996. 01. 01.) óta magyar állampolgárnak is lehetősége van arra, hogy külföldön ingatlantulajdont szerezzen. A vásárlás tényét a Magyar Nemzeti Banknál kell bejelenteni.

A Mitropa U. S. Kft. a kezdetektől jelen van a hazai piacon floridai, spanyolországi és franciaországi ingatlanajánlataival. Dr. Czibere Ilona ügyvezető igazgató úgy látja, ügyfeleik elsődleges célja a pénzbefektetés. A világ több táján ugyanis a hazainál jóval kedvezőbb feltételekkel lehet értékes ingatlanokra szert tenni. A közelebbi, európai lakásokat nyaranta egy-egy rövidebb időre ugyan szívesen igénybe veszi tulajdonosuk, de például a floridai házvásárlók egy része személyesen sosem látta ingatlanát, csak pénzét fektette bele.

Egy floridai ingatlannak mindössze 25-40 százalékát kell készpénzben kifizetni, a többit egy ottani bank finanszírozza. A hitel futamideje lehet akár 30 év is, 7-9 százalékos kamat mellett, s a vásárlásnál csupán 10 millió forintos indulótőkére van szükség. Spanyolországban már 5-7 millió forintos befizetéssel is el lehet indulni, az ingatlan értékének 30-50 százalékát kell előre fizetni, s 15-25 éves határidővel, 4-5 százalékos kamatra lehet hitelt felvenni. Franciaország sokkal drágább, ott legalább 15-20 millió forintos indulótőkével kell rendelkezni, és hitelhez is nehéz hozzájutni. A Mitropa U. S. tervei szerint tavasszal beindul a horvátországi ingatlanvásárlás is, hiszen ott 20 millió forintért már csodaszép tengerparti lakásokat lehet majd venni, s közelsége miatt akár gyakran látogatni azt. Portugália és Thaiföld nyártól lesz elérhető, ez utóbbi várhatóan rendkívül alacsony áraival hódít majd. Nem lesznek ugyan olcsók, de minden bizonnyal nagy népszerűségre számíthatnak majd az ez év második felétől az osztrák síparadicsomokban megvásárolható garzonlakások is.

Spanyolországban és Floridában már 5-7 millió forintért szert lehet tenni egy apartmanra, Thaiföldön is mindössze 6-8 millió forint szükséges az induláshoz. Horvátország és Franciaország drágább, ott a lakásárak már 15-20 millió forintnál kezdődnek. Ausztriában is magas árakra lehet számítani, de az apartmanok alapterülete nagyon kicsi, így a beruházás összértéke viszonylag alacsony maradhat - fejezte be Czibere Ilona.

Floridában ingatlant vásárolni az egyik legjobb befektetés - mondja Kemecsei Lívia, a floridai ingatlanok közvetítésére szakosodott Re/Max R.P. magyarországi képviseletének igazgatója. - Az ingatlanvásárlás kedvező financiális feltételei mellett a Floridába irányuló belső migráció nagysága, az évente mintegy 30-40 millió turista szállásigénye, továbbá az a tény, hogy a helyi lakosok 60 százaléka bérel lakást, kockázatmentes bérbeadásra ad lehetőséget. Az sem elhanyagolható, hogy az 1-2 százalékos inflációhoz képest magas, 6-8 százalékos az ingatlanár-növekedés évente. Befektetési célú ingatlanvásárlásra legalkalmasabb terület Florida délkeleti partján a nyüzsgő Miami, a középső részen a mesebeli Orlando, a nyugati partján pedig az igazi nyaralást kínáló Tampa és környéke.

A lakások és házak mellett üzleti ingatlanokat is közvetítünk. Már arra is volt példa, hogy egy magyar ügyfél szállodát vett a segítségünkkel - folytatja Kemecsei Lívia. - Tévhit azonban azt gondolni, hogy csak a nagyon gazdag emberek vásárolnak külföldi ingatlant. Több olyan ügyfelünk is volt, aki mintegy 6 millió forint spórolt pénzét nem hazai nyaralóba, hanem óceánparti apartmanba fektette. Floridában a régi lakások 50, az újak 80 ezer dollárnál, a régi házak 70, az újak 90 ezer dollárnál kezdődnek. Ugyanitt az üzleti ingatlanok minimum 30 ezer dollárba kerülnek, a kisebb szállodák induló ára 500 ezer dollár.

Az ingatlanforgalmazó cégek igény szerint a teljes ügyintézést átvállalják az ügyféltől: elvégzik az igényeknek megfelelő ingatlan felkutatását, a kiutaztatást, a magyar nyelvű tolmács segítségével lebonyolítják a szerződéskötést, külföldi partnereik segítségével megkötik a bérleti szerződést, és ha úgy adódik, az ingatlan továbbértékesítésében is segédkeznek.

Az üzletkötés tökéletes befektetésnek tűnik: a vevő kifizeti a kiválasztott ingatlan árának egy részét, a fennmaradó összegre kedvező feltételek mellett hitelt vesz fel, majd kiadja tulajdonát. A bérleti díj legrosszabb esetben is fedezi a kezelési és fenntartási költségeket, illetve a hiteltörlesztést. Ami ezen felül marad, tiszta nyereség.

Katona Andrea

(Népszava)

Ajánlat:

Mitropa U.S.