<P>Átvilágítják a turisztikai külképviseleteket<BR/></P>

Vágólapra másolva!
Matolcsy György gazdasági miniszter megbízta a Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.) és az ITDH első számú vezetőit - tekintettel a korábban eltervezett integrációra -, újfent vizsgálják meg a két szervezet külképviseleteinek működését. Árva László, az MT Rt. vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta, az rt. menedzsmentje elsőként a turisztikai képviseleteket veszi nagyító alá, de részletesen megvizsgálják a Tourinform-irodák és a regionális turisztikai szervezetek hatékonyságát is.
Vágólapra másolva!

Az átvilágítás érdekében már megtörténtek az első lépések. A Magyar Hírlap információi szerint Árva László megbízta a szakma több külképviselőjét és munkatársát, készítsenek javaslatokat a külképviseletek jövőbeni piacorientáltabb és hatékonyabb működésére.

Nem titok, hogy a turisztikai szakmában nem fogadták örömmel a múlt év nyarán napvilágot látott hírt, miszerint - öt kivételével - megszűnik a magyar turisztikai külképviseletek önállósága, és a gazdasági tárcához tartozó kereskedelmi és befektetési szervezetbe, az ITDH-ba integrálódnának. Egy, az MT Rt. átvilágításával kapcsolatos korábbi tanulmány szerint eme összevonásból 500 millió forint megtakarítása lenne a tárcának. Ezt a megállapítást a szakmai képviseletek nem tartották eléggé megalapozottnak.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: a szakma tekintélyes utazási cégeit egyesítő szervezetben soha nem titkolták, sőt, a gazdasági miniszternek írt levélben jelezték is: nem tartják jó ötletnek a külképviseletek összevonását az ITDH-val. A vegyes működtetés nem biztos, hogy beváltaná a hozzá fűzött reményeket. Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a külképviseletek között 8 eddig is szorosan együttműködött az ITDH irodáival, s az együttműködésnek ezt a formáját a jövőben is támogatják. Azt tartanák helyesnek, ha a jövőben is az MT Rt. felügyelné szakmailag a turisztikai képviseleteket. Ez lenne ugyanis a biztosítéka annak, mondta az elnöknő, hogy az ország idegenforgalmának képviselete megfelelő keretek között működjön. Természetesen azt egyelőre nem tudják, mi lesz a végeredménye az átvilágításnak, de az optimális megoldáshoz fel is ajánlják a segítségüket.

A Magyar Hírlap információi szerint a külképviseletek élén már megkezdődtek a tervezett változások. A Magyar Turizmus Rt. igazgatósága a közelmúltban egyhangú határozatot hozott, hogy az rt. New York-i képviseletének vezetésével 2001. február 28-ai hatállyal Zsámboky Gábort, a Magyar Turizmus Rt. korábbi vezérigazgatóját bízza meg. Egyúttal döntött arról is, hogy Szűcs Balázst, aki 1997 júniusa óta vezeti a New York-i képviseletet, visszahívja. Nemes Andreát, a gazdasági tárca főosztályvezetőjét még a múlt év végén nevezték ki Zürichbe,a hazatérő Herkó László helyett. Legfrissebb hír pedig, hogy a berlini képviseletet a piacot legjobban ismerő, jelenlegi frankfurti képviselet-vezető Walkó Miklós vezeti majd egy éven keresztül.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)