<P>Fogyatkozó jegybanktanács<BR/></P>

Vágólapra másolva!
Egyik tagjának lejáró megbízatása miatt rövidesen négy főre olvadhat a jegybanktanács, ami a testület működésképtelenségéhez vezetne. Az MSZP parlamenti frakciója kezdeményezi: idézzék a parlament költségvetési bizottsága elé Orbán Viktor miniszterelnököt. Kelemen László, az MNB felügyelőbizottságának (fb) elnöke levélben tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, és sürgette a megoldást a pénzügyminiszternél. Adamecz Péter helyettes pénzügyminisztériumi államtitkár ígéri: a kormány időben intézkedik.
Vágólapra másolva!

Kelemen László levélben tájékoztatta Áder Jánost, az Országgyűlés elnökét a jegybanktanácsban rövidesen fenyegető döntésképtelenségről – tudta meg a Magyar Hírlap az MNB-ben. Egy másik levélben az fb-elnök Varga Mihály pénzügyminisztert sürgette: intézkedjék a jegybanktanácsban megüresedő hely betöltésére.

Február 20-án ugyanis lejár Száz János közgazdászprofesszor hároméves megbízatása az MNB legfőbb monetáris politikai döntéshozó testületében, a jegybanktanácsban. Ezzel a testület létszáma négy főre csökkenhet. Márpedig a jegybanktörvény úgy fogalmaz: a negyedévenként legalább egyszer ülésező testület akkor határozatképes, ha legalább öt tagja jelen van.

Az MSZP minden eszközt meg kíván ragadni, hogy a jegybanktanács továbbra is működőképes legyen, ezért számoltatná be a kormányfőt a parlament költségvetési bizottságában - magyarázta sajtótájékoztatóján Keller László frakcióvezető-helyettes.

A jegybanktanácstagok személyére a miniszterelnöknek kell javaslatot tennie, miután kikérte az MNB elnökének véleményét. Surányi György, a február végén távozó MNB-elnök néhány hete, a parlament egyik bizottságában kijelentette: a maga részéről megtette, ami rá hárul az ügyben. Mint ismert, a jegybanktanácsban automatikusan tagok lennének az MNB-alelnökök, ám az ő számuk egyre olvadt, miután a kormányfő a CW bank ügy vizsgálatára hivatkozva megakadályozta az új alelnökök kinevezését.

Még egy hónap hátravan, addig a kormány intézkedni fog a jegybanktanács kiegészítésére - ígérte a Magyar Hírlap érdeklődésére Ademecz Péter. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta: a kormány jogalkotási terve szerint márciusban nyújtják be az Országgyűlésnek az előterjesztést a jegybanktörvény módosítására. Az új szöveg az EU elvárásának megfelelően az árstabilitást jelöli meg majd az MNB céljaként. A várható konkrét szervezeti változásokról még nem döntöttek, ám annyi bizonyos, hogy a jegybanktanács továbbra is a legfőbb monetáris irányítószerv marad - cáfolta a helyettes államtitkár azokat a híreket, melyek szerint a grémium tanácsadó szervezet jelleggel működne tovább.

Eörsi János

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: