Tavaly 7, 3 milliárd dollárt feketettek be az európai fedezeti alapok

Vágólapra másolva!
Kétszeresére nőtt az európai fedezeti alapok által tavaly befektetett tőke összege 1999- hez képest. 2000- ben 104 új alap került bevezetésre, ugyanakkor az egy évvel korábban induló alapok 6, 5 százaléka tönkre ment. Népszerűek voltak a fúzionáló vállalatok részvényeibe fektető alapok.
Vágólapra másolva!

A EuroHedge európai szaklap szerint tavaly példátlan mértékben, mintegy kétszeresére nőtt a fedezeti alapok által befektetett tőke mennyisége, és elértre a 7, 3 milliárd dollárt. A lap ezt azzal magyarázza, hogy a hagyományos tőkepiaci befektetések jövedelmezősége Európában jelentősen csökkent, ezért sok befektető a kockázatosabb, de jelentős profittal kecsegtető befektetési forma felé fordult.

Tavaly 104 új alap került bevezetésre és 2001- re újabb 140 megnyitását tervezik, köztük a Merill Lynch & Co és a skót Martin Currie Investment Management Ltd. alapkezelőét- mondta Iain Jenkins a londoni EuroHedge főszerkesztője.

Az 1999- ben indult alapok mintegy 6, 5 százaléka ment tönkre és ez az arány várhatóan további 10 százalékkal emelkedik majd, miután új alapok létrehozásával egyre inkább nehézzé válik a kívánt profit elérése.

A nagy fedezeti alapok általánosan egy százaléknyi kezelési költséget és minden profitszerzés után további 20 százalékot számolnak föl. Ugyanezek a költségek mintegy 5 százalékot tesznek ki a hagyományos alapok esetében.

A legtöbb európai fedezeti alap visszarettent azoktól a nagyszabású kötvény és valuta befektetésektől amelyeknek köszönhetően a '90- es évek végén jelentősen lecsökkentek a Soros György és Julian Robertson vezette fedezeti alapok nyereségei.

Az elmúlt évben népszerűek voltak Európában az olyan alapok, amelyek fuzionáló nagyvállalatok papírjaiba, valamint átváltható kötvényekbe fektetnek. Az ilyen alapok tavalyi nyeresége 3, 23 milliárd dollárt tett ki Európában.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: