Vágólapra másolva!
Jelentősen megnőtt az országba behozott használt autók száma 2000- ben, köszönhetően a négy évesnél idősebb gépkocsik behozatali tilalmát tiltó jogszabály feloldásának. Ennek eredményeként főleg 7-8 éves autókat importálnak. Várhatóan az idén sem csökken a behozatali kedv, mert mind a kereskedők, mind pedig a magánszemélyek további kedvezményeket vehetnek igénybe.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság információi szerint tavaly jelentősen megnőtt az országba behozott használt autók száma. Sokan kihasználták ugyanis, hogy 2000 januárjától a jogszabály feloldotta a korábban megállapított négyéves korhatárt és lehetővé tette, hogy öregebb, ám megfelelő műszaki állapotú kocsik is bekerülhessenek az országba.

Míg az év első hónapjában csak 79 használt személyautó vámkezelésétigényelték a magánimportőrök, addig decemberben már több mint tízszer ennyit, 895-öt.

Átlagosan 7-8 éves autók jelennek meg a határon - tudta meg a Világgazdaság. A hivatásos autókereskedők ennél jobb statisztikával szolgálnak, ők jóval fiatalabb gépkocsikat hoznak be az országba, s műszaki gondok sem adódnak gyakran. Probléma ugyanakkor, hogy szinte valamennyi kereskedő alulszámlázott értékkel kéri a járművek vámkezelését - írja a lap.

Várhatóan az idén sem csökken a behozatali kedv, már csak azért sem, mert szinte valamennyi országból nulla százalékos vámtétellel lehet autót importálni, továbbá megszűnt a kereskedőket eddig korlátozó engedélykötelezettség is.

(MTI)