Világszerte derűlátóak a cégvezetők a tőkepiaci fejlődést illetően

Vágólapra másolva!
A PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó felmérése szerint a megkérdezett cégvezetők 86 százaléka általános tőkepiaci növekedést valószínűsít a következő három évben. A válaszadók szerint a legnagyobb fejlődésre Ázsiában lehet számítani. A vezetők úgy vélekedtek, hogy a hagyományos piacértékelési szempontok már nem elegendőek, olyan tényezőket is vizsgálni kell, mint például a szellemi tőke, a kutatás-fejlesztés vagy avállalkozási teljesítmény.
Vágólapra másolva!

Derűlátóan ítélik meg a cégvezetők világszerte a tőkepiacok várható fejlődését, 86 százalékuk általános tőkepiaci növekedést vár az elkövetkező három évben, és csak 5 százalékuk számít csökkenésre - állapította meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi tanácsadó cég világszintű felméréséből.

A mostani, sorrendben a negyedik ilyen felmérésében a PwC szakemberei Ázsia, Európa, Észak- és Latin-Amerika 871 cégvezetőjét kérdezték a világpiaci tendenciákról, a tőkepiacokról, az e-business-ről és az üzletet befolyásoló egyéb tényezőkről. A válaszadó vállalatvezetők fele szerint Ázsiában lehet a legjelentősebb fejlődésre számítani.

A megkérdezett vezérigazgatók illetve elnökök több mint fele úgy nyilatkozott, hogy a befektetési döntések meghozatalakor nem csak a tradicionális piacértékelési szempontokat kell figyelembe venni. A hagyományos piacértékelési szempontok, a visszafelé tekintő pénzügyi mutatók önmagukban már nem elegendőek a társaságok értékének mérésére - hívják fel a figyelmet a PwC szakértői. Vizsgálni kell olyan tényezőket is, mint a szellemi tőke, a márka által képviselt vagyon, a kutatás-fejlesztés, a vevői lojalitás, valamint a vállalkozási teljesítmény és potenciál más mutatói.

A felmérésben elemezték az elektronikus üzletvitel kiváltotta változásokat is. Az üzletfelek közötti kereskedelmi ( business to business)ágazatokban működő cégek vezetői jóval kisebb szerepet tulajdonítanak az e-businessnek, mint a kiskereskedelmi szektorok vezetői. Ezek alapján a PwC szakértői arra következtetnek, hogy a b2b szektorokban az e-business előretörése várható, mivel megnő az igény a termelékenység javítása és az ellátási lánc hatékonyságának biztosítása iránt.

(MTI)