Osztrák mérlegnyelv

Vágólapra másolva!
A Der Standard című bécsi napilap szerint a Vienna Capital Partners (VCP) és leányvállalata, a Central European Gas and Oil Company lehet a mérleg nyelve a BorsodChem közgyűlésén.
Vágólapra másolva!

A Der Standard című bécsi napilap szerint a Vienna Capital Partners (VCP) és leányvállalata, a Central European Gas and Oil Company lehet a mérleg nyelve a BorsodChem szerdai közgyűlésén.

A két cég, amelyek nemrég 80 millió dollárért szereztek 16,8 százalékos részesedést a vegyipari vállalatban, azért lehetnek kulcsszereplők, mert ha mögöttük az orosz Gazprom áll, akkor az oroszok 49,5 százaléknyi tulajdont mondhatnak magukénak. A magyar értékpapírtörvény értelmében viszont 33 százalék fölötti tulajdonszerzés esetén nyilvános vételi ajánlatot kell tenni a többi részvényesnek.

Heinrich Pecina, a VCP vezetője a lapnak kijelentette, hogy "fehér lovakként bukkantak fel a tőzsdén" és csupán kihasználták a kínálkozó lehetőséget a Milford Holdings beszállása után. Ugyanakkor megerősítette, hogy nemrégiben Moszkvában járt és tárgyalt a Szibur vezetőivel, valamint más tulajdonosokkal. Azt azonban tagadta, hogy vételi ajánlatot kapott volna.

Mint kifejtette, rövid távon nem is akarják eladni érdekeltségüket, mivel a BorsodChem részvényeit jelenleg hétezer forinton jegyzik, de azok megérik még a dupláját is.

Szelestey Lajos