<FONT face="Times New Roman"> <P>Vezetőváltások a Pénzügyminisztériumban</P></FONT><FONT face="Ti

Vágólapra másolva!
A Magyar Hírlap értesülései szerint hamarosan elhagyja a Pénzügyminisztériumot Pacsi Zoltán. Az értékpapír-felügyelet egykori vezetőjével együtt megszűnik az a munkabizottság is, amely az új értékpapírtörvény kidolgozásán munkálkodott. Hamarosan a PM állományába kerül viszont Kovács Álmos, aki az MNB-be távozó Adamecz Péter helyettes államtitkár munkakörét veszi át.
Vágólapra másolva!

Egy vezető távozik, egy pedig érkezik a Pénzügyminisztériumba. Hamarosan elfoglalja új posztját Kovács Álmos. A jegybank egykori alelnöke értesüléseink szerint Adamecz Péter helyettes államtitkári székét "örökli". Mint ismeretes Adamecz Járai Zsigmond leköszönt pénzügyminisztert követi a Magyar Nemzeti Bankba.

December végén lejárt az új értékpapírtörvényt előkészítő munkabizottság mandátuma, és ezzel együtt távozik a Pénzügyminisztériumtól Pacsi Zoltán, a csoport vezetője is. Az Állami Értékpapír- felügyelet egykori vezetője Járai Zsigmond felkérésére 1999 tavaszán kezdett hozzá az új értékpapírkódex előkészítéséhez. A tervezet első változata az elmúlt év novemberében készült el, de a tárcaközi egyeztetéseket és utolsó finomításokat már nem a munkabizottság munkatársai végezhetik el. Pacsi Zoltán a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, hogy az eredeti tervek szerint március végén, a törvényjavaslat beadásakor szűnt volna meg mandátumuk, de január elején közölték vele, hogy a befejező munkálatokkal már nem őket bízzák meg.

Pacsi Zoltán a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy az eredetileg 6 különálló részből álló törvényt Járai utasítására egy tervezetté alakították - ezt még a munkabizottság kezdte, de a PM fejezi be.

Az értékpapír-piaci kódex kidolgozására szánt másfél éves vita lehetőséget teremtett a pénzügyi élet képviselőinek arra, hogy javaslataikkal egy korszerű, továbbfejleszthető és a piac szereplőinek igényeit kielégítő törvény szülessen. Az előkészítés során brókerek, alapkezelők, felügyeleti munkatársak, jegybanki és minisztériumi tisztségviselők fejtették ki véleményüket - ám Pacsi szerint a szakma jelentős része közömbösen szemlélte a tervezet alakulását. A bizottság most távozó vezetője reméli, hogy olyan tervezet kerül majd elfogadásra, amely nem gátolja, hanem segíti majd a hazai tőkepiac fejlődését.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium