Idén górcső alá kerül a malomipar és az idegenforgalom

Vágólapra másolva!
A kis- és közepes vállalkozások, az évek óta veszteségesen gazdálkodók, valamint a működő, de bevallási kötelezettségüket hosszabb ideje nem teljesítő adóalanyok az idén az eddigieknél nagyobb eséllyel számíthatnak ellenőrzésre. Az idén a malomipari és az utazásszervezési, idegenforgalmi tevékenységet végzőkre fordít kiemelt figyelmet az APEH - tudta meg a Népszava Varga Árpád elnökhelyettestől.
Vágólapra másolva!

A jövőben a költségvetési bevételek biztosítása mellett az ellenőrzési munka minőségének javítására helyezi a hangsúlyt az adóhivatal. A kiutalás előtti ellenőrzések során továbbra is a legnagyobb figyelem az adó-visszatérítési és a támogatási igények jogszerűségének vizsgálatára irányul. A hatékonyságot nem az ellenőrzések számának növelésével, hanem a kiválasztási rendszer korszerűsítésével kívánja fokozni az APEH.

A személyi jövedelemadó-bevallások benyújtásának időszakában jó tudni, hogy az eddigieknél is alaposabban vizsgálja a jövőben az adóhatóság az adó-visszatérítések jogosságát, különös tekintettel az igénybe vett kedvezményekre, azon belül is a családi és a magánnyugdíj-pénztári kiegészítő tagdíj adókedvezményére. Nem érdemes a ténylegesen érvényesíthető kedvezményektől eltérő adatokat feltüntetni a bevallásokban. Egyre nagyobb figyelmet fordít ugyanis az APEH az egyszerűsített ellenőrzésekre, amelyek során számítógépes rendszer segítségével a bankoktól, biztosítóktól, illetve a munkáltatóktól származó kontrollinformációkkal összevetik a magánszemélyek bevallásában szereplő adatokat. A tervek szerint az idén legalább ötvenezer szja-bevallást vizsgálnak meg a revizorok ezzel a módszerrel. A munkáltatóknak sem árt odafigyelniük arra, hogy megbízható kontrolladatokat szolgáltassanak, és határidőre teljesítsék a kötelezettségüket. A tavalyi tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkáltatók 43 százaléka pontatlan adatokat közölt az adóhatósággal. Ugyanakkor azok az adózók sem lehetnek teljesen nyugodtak, akiknek a bevallása mindenben egyezik a kontrollinformációkkal. Idén azok a magánszemélyek nagy valószínűséggel számíthatnak ellenőrzésre, akik az 1998. évre vonatkozó bevallásukban végkielégítés címén jövedelmet vallottak, adóhitelt vettek igénybe, illetve év közben megszüntették a biztosításukat. Továbbra is kiemelt figyelmet fordít az APEH annak ellenőrzésére, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából származó összeget a jogszabályoknak megfelelő módon, valóban a megjelölt célokra használják-e fel a támogatott szervezetek.

Az európai gyakorlattól eltérően a jövőben is az adóhatóság ellenőrzi a mezőgazdasági támogatások igénybevételének jogszerűségét. Ezen belül - figyelemmel a gyakori szabályváltozásokra, valamint a támogatás nagyságára - az agrárexport, illetve az új gép vásárlásához nyújtott támogatások vizsgálatára helyeződik a hangsúly. A kormányzati elvárásoknak megfelelően azokra az esetekre is kiemelt figyelmet kell fordítani a jövőben, amikor aggályos, hogy a meghatározott agrárgazdasági célok megvalósításához igénybe vett hitelhez nyújtott állami garanciát jogosan váltották-e be.

Az állami számvevőszék vizsgálati megállapításait is megfontolva az idén az eddigieknél jóval több kis- és közepes vállalkozást fog ellenőrizni az adóhatóság. Az utólagos átfogó vizsgálatok öt-tíz százaléka az évek óta veszteségesen gazdálkodókra, valamint a működő, de bevallási kötelezettségüket hosszabb ideje nem teljesítő vállalkozásokra terjed ki. Ugyanígy azoknál a magánszemélyeknél is megjelenhetnek a revizorok, akik aktív kereső korban vannak, de az APEH nyilvántartása szerint nem rendelkeznek jövedelemmel.

A jövőben szélesebb körben kíván élni az adóhatóság azzal a lehetőséggel, hogy a pénzügyi intézet irányelvében meghatározott limit alatt valló egyéni vállalkozók jövedelmét becsléssel állapítsa meg, abban az esetben, ha az adózó a felszólítás ellenére nem nyilatkozik, milyen forrásból valósította meg a beszerzéseit. Továbbra is gyakori jelenség, hogy egyes vállalkozások körbeszámlázással próbálnak meg kibújni az adófizetés alól. Szűkíti a lehetőségek tárházát, hogy a számítógépes rendszer fejlesztésével már olyan vállalati térképek rajzolhatók, amelyek lehetővé teszik a kapcsolt vállalkozások egyre szélesebb körű vizsgálatát, különös tekintettel az egymás közötti költségelszámolásokra. Ugyanígy nem hagyja figyelmen kívül az adóhatóság, hogy folyamatosan szűnnek meg a külföldi befektetőkre vonatkozó adókedvezmények, ami jelentős anomáliákat eredményezhet a transzferárak alkalmazásában.

Az egyes vállalkozások ellenőrzése során azt is megvizsgálja az APEH, hogy az adott céggel kapcsolatban álló magánszemélyek eleget tettek-e személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségüknek. Bizton számíthatnak adóellenőrzésre azok a társaságok, amelyek rövid időn belül többször változtatják székhelyüket. Ebben az esetben ugyanis felmerül a gyanú, hogy a költözködés célja az adóhivatal kijátszása - magyarázza Varga.

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság az általános forgalmiadó-bevallások vizsgálatára. Az utólagos ellenőrzések során különösen azokra a bevallásokra koncentrálnak az ellenőrök, amelyekben az értékesítés adókötelezettsége megközelíti a beszerzés előzetesen felszámított adóját. Érdemes odafigyelniük az adózóknak arra is, hogy bejelentsék az APEH-nél a bankszámlaszámukat. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy mind az adózók, mind a pénzintézetek nagy számban elmulasztják ezt.

Dutka Noémi

(Népszava)

Ajánlat:

APEH