Oroszország kifizeti tartozásait a Párizsi Klubnak

Vágólapra másolva!
A davosi világgazdasági fórumon felszólaló Alekszej Kudrin orosz miniszterelnök biztosította a Párizsi Klub tagjait, hogy országa teljes mértékben eleget tesz adósságtörlesztési kötelezettségeinek. Oroszország 38, 7 milliárd dollárral tartozik hitelezőinek és ebből 1, 6 milliárd dollárt kell törlesztenie az első negyedévben. Moszkvában néhány hete azt közölték, hogy az első negyedévi részletnek csak a töredékét tudják kifizetni, az utóbbi napokban azonban az orosz kormány már hajlandónak bizonyult a kölcsön visszafizetésére.
Vágólapra másolva!

Oroszország teljes mértékben eleget fog tenni a Párizsi Klubbal szembeni adósságtörlesztési kötelezettségének - nyilatkozta pénteken a davosi világgazdasági fórumon Alekszej Kudrin orosz miniszterelnök-helyettes.

Kudrin közlése szerint az orosz fél máris elmaradt bizonyos esedékes részletekkel, de a következő másfél hónapban megoldást fog találni a problémára és pótolja az elmaradásokat.

Oroszország 38,7 milliárd dollárral tartozik a Párizsi Klubnak, és az idei első negyedévben ebből az összegből 1,6 milliárd dollár kamat és tőke törlesztése válik esedékessé. Orosz kormányforrások nemrégiben közölték, hogy az ország a negyedévi részleteknek csak egy kis töredékét lesz képes az idén törleszteni, sőt a Párizsi Klubbal szembeni adósságszolgálatra az idei költségvetés egyetlen centet sem különít el.

A hitelező kormányok - főleg Németország - rosszallással fogadták az elképzelést, mondván: a tavalyi magas olajárakból származó bevételek és a költségvetési többlet bőséges forrásokat nyújtana Oroszországnak a törlesztésre.

Az orosz kormány azonban az utóbbi napokban már jelezte készségét a törlesztésre. Elképzelések szerint a kormány az orosz jegybanktól venne fel kölcsönt az esedékes részletre.