Varga Mihály elégedett a VPOP tevékenységével

Vágólapra másolva!
A vámnap alkalmából pénteken rendezett ünnepségen a pénzügyminiszter elmondta: a tárca elégedett a VPOP tavalyi teljesítményével és a szervezet vezetősége bírja a kormány bizalmát. Arnold Mihály főparancsnok kiemelte, hogy a tavalyi 1853 milliárd forintos bevételével a VPOP eddigi legjobb évét zárta. Elmondta továbbá, hogy a vámkezelések száma 36, 7 százalékkal nőtt úgy, hogy a létszám nem változott. Ehhez kapcsolódóan Varga Mihály hozzátette, hogy idén  létszámbővítésre is sor kerülhet ha a feladatok ezt igénylik.
Vágólapra másolva!

A vám- és pénzügyőrség vezetése teljes mértékben bírja a kormány bizalmát - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a nemzetközi vámnap alkalmából rendezett pénteki rendezvényen Budapesten.

A miniszter elmondta, hogy a múlt évi 30 milliárd dolláros exportbevétel a 8 ezer vámos kiemelkedő munkája nélkül nem teljesülhetett volna. A bor jövedéki termékké válásával kapcsolatban kijelentette, hogy szélesebb körű tájékoztatásra lett volna szükség, ezért a pénzügyminiszter a zöldszám, illetve állandó telefonügyelet szolgáltatás bevezetését javasolta, majd hozzátette: ha a feladatok ezt igénylik az idén létszámbővítésre is sor kerülhet a szervezetnél. A pénzügyi tárca ezenkívül segítséget kíván nyújtani az állomány lakáshoz juttatásához és a továbbképzésekhez.

Varga Mihály elégedetten nyugtázta, hogy 2000-ben a VPOP napi ötmilliárd forintot fizetett be a költségvetésbe és reményét fejezte ki, hogy az idei év még sikeresebb lesz.

Arnold Mihály a VPOP országos parancsnoka elmondta: tavaly 1.853 milliárd forintos bevétellel a vám- és pénzügyőrség eddigi legsikeresebb évét zárta, ami 210 milliárddal több, mint a költségvetés eredeti előirányzata.

Az egy pénzügyőrre jutó nettó bevétel az 1997. évi 100 millió forintról az elmúlt év végére 231 millióra emelkedett. A nettó kinnlevőségi állomány az 1995. évi 36,5 milliárd forintról a múlt év végére 3 milliárd forint alá apadt.

A VPOP hatékonyabb működését igazolja az a tény is, hogy az elmúlt három évben a magyar külkereskedelmi forgalom forintban számított értéke megduplázódott, és a vámkezelések száma 36,7 százalékkal nőtt, miközben a VPOP létszáma nem változott.

Arnold Mihály közölte, az Európai Unió illetékeseivel folytatott tárgyalásai alapján nem várható, hogy Magyarország uniós csatlakozása után a nyugati határunkon teljesen megszűnik a vámellenőrzés. A növény- és állategészségügyi előírásokat, valamint a támogatott termékek forgalmát továbbra is kontrollálja majd a pénzügyőrség.

(MTI)

Ajánlat:

VPOP