Gyenge évet zárt az AT&T

Vágólapra másolva!
A New-York-i székhelyű cég az elmúlt év utolsó negyedében 51 százalékkal kisebb nyereséget ért el mint egy évvel korábban. A csökkenés legfőbb oka a távolsági hívások piacán észlelhető árzuhanásban keresendő. A társaság az idei év folyamán jelentős átszervezéseket tervez.
Vágólapra másolva!

Az AT&T Corporation, telefon és kábel televízió szolgáltató hétfői jelentése szerint a negyedik negyedévben 51 százalékos nyereségcsökkenést könyvelt el, köszönhetően a távolsági hívások piacán tapasztalható árcsökkenésnek és a kiélezett versenynek. A cég várakozásai szerint a fogyasztói árbevétel tovább csökken.

Az AT&T negyedik negyedéves nyeresége - az egyszeri kiadásokat nem számítva - 1, 7 milliárd dollárról 978 millió dollárra esett vissza az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ez részvényenként 27 centes - 51 százalékos - csökkenést jelent. Az AT&T az elmúlt év során többször is csökkentette növekedési kilátásait a távolsági hívások piacának gyengeségére hivatkozva.

Az egyszeri kiadásokkal együtt a társaság a tavalyi év utolsó negyedében 1, 7 milliárd dolláros - részvényenként 45 centes - nettó veszteséget ért el, szemben a tavalyelőtti év hasonló időszakában regisztrált 1, 15 milliárd dolláros - részvényenként 36 centes - növekedéssel.

A negyedik negyedévben az árbevétel 3 százalékot emelkedett és mintegy 16, 9 milliárd dollárt tett ki, a működési költségek - 21, 2 milliárd dollár - ugyanakkor 51 százalékkal növekedtek.

A tőzsdén kívüli kereskedésben az AT&T papírjainak árfolyama a pénteki 23, 3125 dolláros záróárról 23 dollárra esett vissza. A New-York-i székhelyű társaság részvényei az elmúlt év során 53 százalékos árfolyamcsökkenést értek el. Az elmúlt hónapban a cég 100 éves története során először csökkentette osztalékát, 83 százalékkal mérsékelve a kifizetéseket.

Az AT&T közlése szerint a társaság 4- 7 centes részvényenkénti nyereséggel számol az idei első negyedévben. A teljes évre vonatkozó árbevétel- és nyereségbecslést nem hozták nyilvánosságra a vállalat folyamatban lévő átszervezése miatt. A tervek szerint a cég a főbb részlegeit négy különálló vállalattá kívánja alakítani.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: