delete

A piaci várakozásoknak megfelelően 0, 5 százalékponttal 5, 5 százalékra csökkentette az irányadó napi kamatlábat az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve. A kamatcsökkentést követően az ameriakai tőzsdeindexek esni kezdtek, de a Dow Jones végül magasabban zárt az előző napi értékénél.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a szerdai nap folyamán 0, 5 százalékponttal csökkentette rövid lejáratú irányadó napikamatait. A Fed jelezte, hogy további kamatcsökkentések válhatnak szükségessé a gazdasági recesszió kivédése érdekében.

A csökkentés hatására a korábbi 6 százalékról 5, 5 százalékra csökkentek a kamatok. A kormány ugyancsak a szerdai napon jelentette be, hogy a negyedik negyedévben az amerikai gazdasági növekedés 1, 4 százalékos volt éves összehasonlításban, ami több mint öt éve a legkisebb regisztrált növekedés.

A Fed szintén csökkentette a leszámítolási kamatokat - amit a kereskedelmi bankok rövidtávú kölcsönei után számít fel a jegybank - 5, 5 százalékról 5 százalékra.

A részvények érzékenyen reagáltak a kamatcsökkentés hírére, a Dow Jones Industrials 6, 16 ponttal növekedett és 10 887 ponton zárt, míg a Nasdaq 65, 46 ponttal csökkent, 2772 pontra. Elemzők szerint a befektetők nagyobb mértékű csökkentésre számítottak és a 0, 5 százalékpontot már korábban beépítették áraikba. A bejelentést követően számos nagybank is csökkentette kamatát 9 százalékról 8, 5 százalékra. Európában senki sem várta, hogy az Európai Központi Bank már most, csütörtökön követné a Fed példáját.

A kamatcsökkentést a Fed nyílt piaci bizottságának két napos ölését követően jelentették be. Az amerikai központi bank kommentárjában arról írt, hogy gyors és erőteljes pénzügypolitikai intézkedésekre van szükség a növekvő energiaárak, a profitrés szűkülése és a csökkenő üzleti és fogyasztói bizalom miatt. Ebből a piac arra következtet, hogy március 20-án újabb kamatcsökkentés lesz. Alan Greenspan Fed-elnök 14 éves működése során most történt meg először, hogy egy naptári hónapon belül egy teljes százalékponttal csökkentették az irányadó kamatokat.

A jegybank jelentése kiemeli, hogy az inflációs félelem jelentősen csökkent. Elemzői vélemények szerint a csökkenő inflációs félelmek hatására a jegybank jobban mérlegeli majd az esetleges további kamatcsökkentéseket.

A Federal Reserve adatai arra engednek következtetni, hogy az amerikai gazdasági növekedés drámaian lelassult. A Kereskedelmi Minisztérium szerdai jelentéséből kiderül, hogy a most regisztrált GDP növekedés a legkisebb mértékű 1995 második negyedéve óta. A 2000- es év harmadik negyedében még 2, 2 százalékos növekedést ért el a gazdaság, míg a negyedik negyedévre ez 1, 4 százalékra mérséklődött.

A fogyasztói bizalomindex januárban az elmúlt négy év legalacsonyabb értéket mutatta, köszönhetően a lassuló növekedés és a növekvő elbocsátások okozta aggodalmaknak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Federal Reserve