Dinamikusan fejlődnek a lakástakarékpénztárak

Vágólapra másolva!
A lakástakarékpénztárak tavaly mintegy 220 ezer előtakarékossági szerződést kötöttek, és 2001-ben 230 ezer új szerződésre számítanak. Szerződésállományuk tavaly 397 milliárd forintra emelkedett, és az ügyfelek betétszámláin már csaknem 70 milliárd forint gyűlt össze.
Vágólapra másolva!

Gergely Károly, a Lakástakarékpénztárak Egyesületének elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a pénztárak vezetői 2000-ben 5,2 milliárd forintnyi áthidaló kölcsönt nyújtottak, és az idén is ennyire számítanak. Mivel 2001-ben jár le a lakástakarékpénztárak első ügyfeleinek minimális, 4 éves megtakarítási ideje, idén várhatóan 50-60 ezer szerződés alapján mintegy 25 milliárd forintot utalnak ki a pénztárak ügyfeleiknek.

A lakástakarékpénztárak vezetői kijelentették: a jelentős indulási költségek miatt egyelőre a vállalatok zöme nem ért el akkora eredményt, ami fedezné részvényeseik ráfordításait.

A sajtótájékoztatón a pénztárak vezetői ismertették vállalataik tavalyi eredményeit. Az OTP Lakástakarékpénztár tavaly 80 ezer szerződést kötött és 800-900 millió forint körüli nyereséget ért el. A versenytársainál később indult Otthon Lakástakarék-pénztár 22 ezer szerződéssel és a tervezettnek megfelelő, 270 millió forintos veszteséggel zárta az évet. A Lakáskasszánál 42 300 szerződés született és mintegy 100 millió forintos nyeresége volt a szervezetnek 2000-ben. A Fundamentánál tavaly 73 ezer szerződést kötöttek, ám a várható eredményekről az igazgató nem nyilatkozott.

Oszlányi Zsolt az OTP Lakástakarékpénztár elnök-vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a megtakarításokhoz nyújtott állami támogatás mértékének csökkentésével - tekintettel az infláció elmúlt 4 évben tapasztalt mérséklődésére - egyetértenek. Ezzel egy időben azonban - éppen az elmúlt időszak fogyasztói árszintnövekedése miatt - indexálásra szorul a támogatás éves, maximális összege. Oszlányi szerint a megtakarításokhoz nyújtott, jelenleg legfeljebb éves 36 ezer forintnyi támogatás összegét 57 ezer forintra kellene emelni.

Oszlányi Zsolt ismertette, hogy az előtakarékoskodók számára nagyobb mértékű kiutalásra - mintegy 75 milliárd forint értékben - jövőre kerül sor. Az ezt követő években a pénztárak évi 110 milliárd forintnyi lakáscélú pénzkiutalásra számítanak.

(MTI)

Ajánlat:

Lakástakarékpénztárak
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Jelentősen nőtt az OTP Lakástakarékpénztár nyeresége
(2001. január 22.)