Közös európai adó bevezetését szorgalmazza a belga miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Egy interjúban Guy Verhofstadt belga miniszterelnök kifejtette, hogy szerinte az Európai Unió közös költségvetését nem lehet a nemzeti befizetéseken alapuló rendszerben finanszírozni, ezért egy az úniós állampolgárokra közvetlenül kivetett adó bevezetését szorgalmazza. Verhofstadt általánosságban bírálta az úniós intézmények működését is.
Vágólapra másolva!

Guy Verhofstadt belga miniszterelnök felvetette, hogy az Európai Unió közös költségvetését az uniós állampolgárokra közvetlenül kivetett adóból kellene finanszírozni.

A European Voice című, brüsszeli hetilapnak adott interjújában Verhofstadt kifejtette, hogy szerinte a finanszírozás nemzeti befizetéseken alapuló jelenlegi rendszerének súlyos hátrányai vannak. A tagországok ugyanis rendszeresen végeérhetetlen vitákba bonyolódnak arról, hogy ki mennyit fizessen be a közös költségvetésbe, illetve mennyit kapjon vissza.

Verhofstadt személyes véleményként fejtette ki elképzelését, s valószínűtlennek nevezte, hogy az bekerülne a decemberben Laekenben tartandó EU-csúcs eredményeit összegző nyilatkozatba. Mindenesetre Belgium, amely az év második felében tölti be az EU soros elnöki tisztségét, azon lesz, hogy megteremtse a kereteket az ilyen kérdésekről folytatandó vitákhoz - jelentette ki.

Az interjúban Verhofstadt általában is bírálta az uniós intézmények működését, amely szerinte alacsony hatékonyságú, nem elég átlátható és kevéssé demokratikus. Egyetértett azzal a sokak által hangoztatott reformelképzeléssel, amely szerint az Európai Bizottság elnökét közvetlenül kellene választani.

(MTI)