Társtárcák az FVM ellen

Vágólapra másolva!
A Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) a miniszterelnöknek küldött csütörtöki levelében segítséget kér az összeomlás jeleit mutató húspiac számára. Az ágazat számára esélyt jelent, hogy csütörtökön az Agrárpiaci Rendtartási Bizottság (ARTB) ülésén a külügyi, pénzügyi és gazdasági tárca szakértői egytől egyig elutasították az agrártárca javaslatait. Nem értettek egyet ugyanis azzal, hogy a sertésszektor export- és minőségtámogatását elvonja az FVM.
Vágólapra másolva!

Az agrártárca immár harmadik változatát készítette el az ez évi agrártámogatási rendelettervezetének, miután a Pénzügyminisztérium egy sor kifogást emelt az egyszer már tárcaegyeztetésre bocsátott dokumentummal szemben. A Magyar Hírlap értesülései szerint tegnap az FVM egy olyan tervezetet terjesztett elő, amely lényegében azt az exporttámogatási keretet sem biztosította volna - 4,8 milliárd forintot - a sertésszektor számára, amelyet a WTO (Kereskedelmi Világszervezet) engedélyez az országnak. Ráadásul a termelőket sújtó terv is született: az állattartóknak egy fillér minőségi támogatást sem adott volna az FVM. Hasonló sorsot szánt a tárca a baromfiszektornak.

Az FVM számításait azonban keresztülhúzták a csütörtöki ARTB-ülésen részt vevő társminisztériumok. Történt ugyanis, hogy a Magyar Hírlap értesülései szerint az FVM minden előterjesztését leszavazták a résztvevők. Az idei sertésirányárakról sem születhetett döntés az export- és minőségi támogatások mértékének tisztázatlansága miatt. Mindez azonban azt jelenti, hogy ismét napokkal, esetleg hetekkel csúszik a támogatási rendelet megjelenése, amelyet legkorábban február végére, március elejére várnak a szakértők.

A Magyar Hírlapnak Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára a hírt úgy kommentálta, hogy ez csak a biztos és gyors halál elodázását jelenti. Hiába szavazták le a támogatásmegvonást a társtárcák, támogatásról nem született döntés. Márpedig a sertéságazat napokon belül fejre áll, ha nem kap pénzt a termelő és az exportőr. Csütörtökön Zádori körtelefonja alapján megállapította, hogy a vágóhidak ezen a héten már 60 ezernél kevesebb sertést fognak levágni, holott egy évvel ezelőtt még 90-95 ezer állat végezte a húsiparban.

A magyar hús mára alig tud megjelenni korábbi jól fizető piacain, mert támogatás nélkül nem tud versenyezni a dotált húst értékesítő amerikai, dán, holland sertéssel. Zádori szerint napok kérdése, és összeomlik a sertéspiac: eladatlan sertések maradnak a termelők nyakán, esnek az árak, de a feldolgozók sem élik meg a következő heteket megrázó veszteségek nélkül. Ezért csütörtökön levelet küldtek Orbán Viktornak, amelyben a miniszterelnök segítségét kérték a kialakult krízishelyzetben.

O. Horváth György