Vágólapra másolva!
A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint az infláció csökkenésével, illetve a nagy multinacionális cégek jelenlétével lelassult a fizetésemelések korábbi üteme. Az átlagos vállalati fizetésemelések mértéke 11,9 százalék volt tavaly. A cégvezetők 2000-ben 13,2 százalékos béremelésben részesültek, éves bruttó fizetésük nagysága 12-25 millió forintot tett ki.
Vágólapra másolva!

Lezárult a rendszerváltás utáni gazdaság drasztikus fizetésemeléseinek időszaka tavaly - állapítja meg a PricewaterhouseCoopers (PwC)nemzetközi tanácsadó cég a 2000. évi fizetésekről szóló felmérésében.

A tanácsadó cég nyolcadik alkalommal mérte fel a magyarországi fizetésemelési gyakorlat főbb jellemzőit. Az idén 73 cég vett részt a vizsgálatban. A pénzügyi szektor szereplőire nem terjedt ki a felmérés.

Az elemzés rámutat: az infláció csökkenésével, valamint a multinacionális cégek immár 5-10 éves jelenlétével párhuzamosan a fizetésemelések üteme lassult, illetve kiszámíthatóbbá vált. A vállalati átlagos fizetésemelések mértéke nominális értékben 2000-ben 11,9 százalék volt, a konkrét adatok jellemzően maximum 4 százalékponttal tértek el ettől.

A cégvezetés tavaly átlagosan csupán 13,2 százalékos fizetésemelésben részesült. Tavalyelőtt ugyanezeknél a cégeknél még 16,7 százalékos volt a felsővezetés fizetésemelése, 1998-ban magasabb infláció mellett 25 százalék, egy évvel korábban pedig 50 százalék.

A cégvezetők körében az éves bruttó összfizetés jellemző nagysága - a minimális és maximális értékeket figyelmen kívül hagyva - 12-25 millió forintot tett ki, de előfordultak ennek felét és kétszeresét kitevő fizetések is.

A bruttó összfizetés magában foglalja az alapfizetés mellett a garantált-, és teljesítményprémiumokat, valamint az egyértelműen forintosítható juttatásokat. Nem tartalmaz ugyanakkor olyan juttatásokat, mint a cégautó, a mobiltelefon és költségei, a kedvezményes vállalati hitel, vállalati termék kedvezményes vásárlása, biztosítás, dolgozói részvényopció, oktatás.

Az egyes szakterületek vezetői fizetéseit összevetve a felmérésből az látható, hogy a legkiemeltebben díjazottak a pénzügy és az értékesítés irányítói, őket a marketing és a humán erőforrás vezetői követik. A gazdasági, kereskedelmi, marketing, humánpolitikai és termelési igazgatók jellemző éves bruttó összfizetése 7-16 millió forint. Hasonlóan az elmúlt évekhez, valamelyest elmarad a belső informatikai támogató ágazat, azonban az előző évhez képest erősödött a kutatás-fejlesztés. A felmérés nem korlátozódott a vezetői szintekre, 140 különböző pozíció juttatásait összegzi.

A tanácsadó cég kimutatása szerint a külföldi tulajdonú cégek átlagosan 12,2 százalékkal, tehát még mindig nagyobb mértékben emelték a fizetéseket, mint a többségi magyar tulajdonúak, amelyek átlagosan 10,6 százalékkal növelték a béreket.