Januárban is folytatódott az elbocsátási hullám az Egyesült Államokban

2001.08.01. 16:18

Az idei év első hónapjában az Egyesült Államokban 142 208 munkahely szűnt meg, ami a decemberi adatokhoz képest mintegy 6 százalékos növekedést jelent. A tendencia várhatóan a következő hónapokban is folytatódik. Az amerikai gazdasági növekedés drámai lelassulása az elmúlt évtized legnagyobb elbocsátási hullámát eredményezte. A létszámleépítésektől az olyan nagyvállalatok sem menekültek meg, mint a General Electric vagy a DaimlerChrysler.

Az olyan nagy amerikai vállalatok mint a Lucent Technologies Inc., General Electric Co. az elmúlt két hónap során jelentősen csökkentették kifizetéseiket, az utóbbi évtized legnagyobb elbocsátási hulláma során.

A Challenger, Gray & Christmas Inc. piackutató cég elemzése szerint januárban 142 208 embert bocsátottak el az Egyesült Államokban, ami a decemberi adatokhoz képest 6 százalékos növekedést jelent. Tavaly decemberben 133 713 álláshelyet számoltak fel. A februári adat nyolc éve, az egy hónap alatt regisztrált legmagasabb érték. Mióta a cég 1993-ban megkezdte a felméréseket még sohasem volt két egymást követő hónapban 100 ezer fölött az elbocsátások száma. A tavalyi év hasonló időszakához képest 181 százalékos az emelkedés.

Néhány nappal korábban látott napvilágot az amerikai kormány jelentése, mely szerint a munkanélküliségi ráta januárban az egy hónappal korábbi 4 százalékról 4,2 százalékra emelkedett, köszönhetően - többek közt - az autóiparban történt elbocsátásoknak.

A nagy arányú létszámleépítések az amerikai gazdasági növekedés drámai lelassulására vezethetők vissza. Az ezt megelőző, közel egy évtizedes folyamatos fejlődés során a gazdaság minden szektorában rekordszámú új állás keletkezett. Most pedig a vállalatok nagy része költségeinek csökkentésére kényszerül, hogy megerősítsék a gyengülő részvényárfolyamokat. A növekedés lassulásával további elbocsátások várhatók.

A Bank One Corporation elemzője, Diane Swonk szerint mindezek eredményeként a Wall Street igen rossz évre számíthat. A vállalatok ugyanakkor megpróbálják fenntartani P/E arányaikat - folytatta a szakértő.

A leépítési hullám a legnagyobb amerikai vállalatokat sem kerüli el. A múlt hét elején a DaimlerChrysler AG jelentette be, hogy a következő három évben megválik 26 ezer munkásától. A lépésre azért van szükség, mert csak így tehető nyereségessé a vállalat amerikai részlege, a Chrysler.

Január 24-én az Egyesült Államok legnagyobb telekommunikációs berendezéseket gyártó cége, a Lucent Technologies jelentett be egy 16 ezer főt érintő létszámcsökkentést, amellyel az első negyedévben regisztrált 1,58 milliárd dolláros működési veszteség csökkentését próbálják elérni.

Csütörtökön a General Electric legalább 50 ezer fő elbocsátásáról számolt be miután befejezte az elektronikus berendezéseket és fegyverrendszereket gyártó vállalat, Honeywell International Inc. felvásárlását. Az elmúlt hónapban a GE bejelentette, hogy a közeljövőben bezárja az irányítása alatt lévő Montgomery Ward áruházláncot és 28 ezer állást számol fel.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

General Electric

DaimlerChrysler

Korábban:

Huszonegyezer alkalmazottat bocsát el a DaimlerChrysler 
( 2001 január 22.)

A General Electric 75 ezer ember elbocsátását tervezi 
( 2001 február 22.)