Vágólapra másolva!
Szerdán az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a jegybank kereskedelmi banki tevékenységét vizsgáló országgyűlési határozati javaslatot. A bizottsági vita során kiderült, hogy a bécsi CW AG tényleges vesztesége mintegy 75-85 milliárd forint. A veszteségért a dokumentum szerint az 1987 és 1996 közötti összes jegybankelnök felelős.
Vágólapra másolva!

Szerdán az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága 14 igen, 11 nem és 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak ítélte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kereskedelmi banki tevékenységével kapcsolatos vizsgálat eredményéről és a teendőkről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

A szavazati arány azért lett ilyen szoros, mert a gazdasági bizottság által benyújtott országgyűlési határozati javaslat indoklásának több pontját is vitatta a képviselők jó része. Az MNB kereskedelmi banki tevékenységét vizsgáló albizottság jelentését a parlamenti testület képviselői ugyanakkor szinte egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ítélték.

A gazdasági bizottságnak a Magyar Nemzeti Bank kereskedelmi banki tevékenységét vizsgáló albizottsága elsősorban az MNB bécsi leánybankja, a CW AG tevékenységével foglalkozott működése során. A jegybank ugyanis belföldi kereskedelmi banki érdekeltségeitől (azaz a Citibankban, illetve a Unicbankban lévő részesedéseitől) 1993 végéig megvált, külföldi kereskedelmi banki érdekeltségeit, a londoni HIB-ben, és a németországi DU Bankban lévő tulajdoni hányadát, illetve a Magyarországon működő, de off-shore státuszt élvező CIB-ben lévő részesedését 1997 végéig nyereséget realizálva eladta. Ezekből az MNB-nek 1992-1997 között mintegy 46 millió dollár osztaléka, illetve az értékesítésekből 200 millió dollárt meghaladó nettó árbevétele származott. Így az albizottság ezen bankok tevékenységét külön nem vizsgálta.

A bécsi székhelyű CW AG működésével kapcsolatban az országgyűlési határozati javaslat egy pontja a következőket rögzíti: "egyértelműen fennáll az 1987-től 1996-ig működő CW AG felügyelőbizottságokat és azoknak is elsősorban a vezetőit terhelő felelősség. A tervszerű és tudatos ellenőrzés elmaradása pedig szintén felveti az ezen időszakban működött MNB-elnökök közvetetett felelősségét is."

A költségvetési bizottság ülésén Surányi György jegybankelnök ezt a megállapítást több szempontból is vitatta. Leszögezte: az MNB elnökének felelőssége a jegybank kereskedelmi banki érdekeltségeivel kapcsolatban ahhoz a felelősséghez viszonyítható, mint amennyire a 90-es évek elején állami tulajdonban lévő kereskedelmi bankok tevékenységével kapcsolatban fennállt az akkori pénzügyminiszterek felelőssége.

A bizottsági vitában leginkább a CW AG tevékenysége során felmerült tényleges veszteség és a felelősség kérdése került a középpontba. Képviselői kérdésekre Surányi György elmondta: a tényleges veszteség mintegy 75-85 milliárd forintra tehető.

(MTI)

Ajánlat: