Csökkent a DaimlerChrysler eredménye

Vágólapra másolva!
A DaimlerChrysler német-amerikai autóipari konszern működési profitja - beszámítva az egyszeri tételeket - 11 százalékkal 9,8 milliárd euróra csökkent tavaly. Az egyszeri hatások nélkül a működési nyereség 49 százalékkal 5,2 milliárd euróra esett vissza. A működési profitot az amerikai egység, a Chrysler tavalyi nagy veszteségei vetették vissza. A DaimlerChrysler az utóbbi hetekben már jelezte, hogy rosszul megy az üzlet az amerikai egységnél.
Vágólapra másolva!

A nettó profit viszont egyedi tételekkel 37 százalékkal 7,9 milliárd euróra emelkedett. Az egyszeri hatások nélkül a tiszta nyereség 44 százalékkal csökkent 1999-hez képest és 3,5 milliárd euró - részvényenként 3,47 euró - volt. A 4,5 milliárd eurós egyszeri hatás a csoport stratégiai erőfeszítéseire, azaz az autógyártási tevékenységre történő összpontosításra vezethető vissza - áll a cég váratlanul közzétett szerdai közleményében. Az intézkedések között van a debis rendszerház leválasztására és a repülőgépipari egység kiszervezése az európai EADS csoportba.

A konszern eladásai 8 százalékkal 162,4 milliárd euróra emelkedtek. A DaimlerChrysler a tavalyi évre változatlan, részvényenként 2,35 euró osztalék fizetését javasolja. A DaimlerChrysler decemberi prognózisában 5,5 milliárd eurós működési profitot jelzett, az 1999. évi 10,3 milliárd euró után.

Befektetők kíváncsian várják a vállalatátszervezési terv február 28-án esedékes bejelentését. A konszern már korábban jelezte, hogy 20 százalékkal csökkenti a Chrysler dolgozóinak számát, és 15 százalékkal az anyagi kiadásokat a következő két évben.

(MTI)

Ajánlat:

DaimlerChrysler