Folytatódó vámviták Lengyelországgal

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány keddi ülésén döntés született esetleges retorziós intézkedések bevezetéséről a lengyel mezőgazdasági termékek egy részére elrendelt magyar vámszigorítás miatt. Magyarország február 6-tól felemelte egyes tejtermékek, zöldségfélék és édesipari termékek vámját mivel a lengyel fél továbbra is fenntartotta a CEFTA- egyezménnyel ellentétes piacvédelmi intézkedéseit. A lengyel kormány azonban előzetesen konzultálni fog Magyarországgal.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági minisztérium szóvivője a mértékadó Rzeczpospolita című lengyel napilapnak nyilatkozva megerősítette, hogy a magyar lépést a lengyel fél a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) megsértésének tekinti, amelyet nem lehet a korábbi lengyel eljárással igazolni. "Ha Magyarország úgy vélte, hogy nem a CEFTA-egyezménnyel összhangban cselekszünk, tárgyalások útján kellett volna megkísérelnie a probléma megoldását. A vámok központi intézkedéssel történő felemelését törvénytelennek tekintjük, és a válaszunk is ennek megfelelő lesz. Most minden attól függ, hogy Magyarország rászánja-e magát a tarifaemelések visszavonására" - mondta a szóvivő.

Magyarország február 6-tól felemelte a Lengyelországból behozott sajtok, tejpor, burgonya, egyes zöldségféleségek, cukor, liszt és édesipari termékek vámját. A magyar külügyminisztérium közleménye szerint az intézkedésekre amiatt került sor, hogy Lengyelország továbbra is fenntartotta a Magyarország által a CEFTA-egyezménnyel ellentétesnek ítélt és indokolatlannak tartott piacvédelmi intézkedéseit. Emellett Magyarország sérelmezi az idén január 1-jén életbe lépett lengyel vámszabályozást is, ami a magyar sertés- és baromfihúsra vonatkozik. Ez ugyanis csak a tavalyi második félévi mennyiség bevitelére ad módot az idei évben, azaz a kedvezményes mennyiség exportlehetősége a felére csökken.

A lengyel kormány megbízta a mezőgazdasági minisztériumot, hogy állítsa össze azoknak a magyar mezőgazdasági importtermékeknek a jegyzékét, amelyekre - a CEFTA-egyezmény 30. cikkelyének megfelelően - esetleg megszüntetik a kedvezményes vámokat. A kormány szerint ezzel az intézkedéssel azt a kárt igyekeznek ellensúlyozni, amelyet a lengyel termékekre elrendelt magyar vámszigorítás okoz, illetve amelyeket Lengyelország a lengyel halászati termékeket megillető koncessziók korlátozása miatt kénytelen elszenvedni - írta a Rzeczpospolita.

(MTI)

Korábban:

Élesedik a lengyel-magyar vámvita